22 Ekim 2009 Perşembe

FM 2009 Taktik Rehberi

Giriş

Graham Clifford tarafından hazırlanan bu yazıyı sizler için kendim yorumlayarak ve çevirerek yazacağım. Bu yazıda taktikler, oyuncuların zihinsel ve teknik özellikleri üzerinde duracağız.

İlk Beklentiler
Eğer seçtiğiniz takım büyük takım değil ise ilk hedefiniz lig olmalıdır. Birkaç sene sonra kadronuz oturduktan sonra Şampiyonlar Ligi veya UEFA’da iyi yerlere gelmeye çalışın. Zaten kadronuzu tam anlamıyla; antrenman, taktik, oyuncuların uyumu vb. kurduysanız birşeyler başaracaksınız.
İpucu: Oyuna ilk başladığınızda, oyuncu satarak veya yönetimden para talep ederek transfer yapınız. Yaptığınız transferler taktiğinizdeki eksik kısımlara olsun.

Ekip
Öncelikle futbol ve teknik ekibi iyi ayarlamalısınız. Kaliteli antrenörlerle anlaşmalı, iyi oyuncuları takımınızda bulundurmalısınız. Oyuncular iyi olup da, teknik ekibiniz vasat düzeyde ise başarıyı biraz geç ve zor yakalarsınız.

Taktik

İyi bir takım kurmak, futbol için yeterli değildir. Siz oyuncuları doğru bir sistem üzerinde oynatamıyorsanız, başaro sağlayamazsınız. Bunun örneklerini bu sene ligimizde gördük. Şimdi sizlere kısaca yapılması gerekenleri yazıyorum.

Tempo: Yavaş tempoda yapılan maçlar hem izleyiciyi sıkar, hem de az pozisyona sebep olur. Buna rapmen yavaş temponun en iyi avantajı oyuncularınızın fazla yorulmamasıdır. Hızlı tempo ise yavaş tempoya göre çok iyidir. Eğer hedefiniz büyük ise, yavaş tempoyu kesinlikle kullanmamalısınız. Yavaş tempo sadece günü kurtarır. Tabi elinizde hızlı, çevik ve iyi pas yapabilen oyuncuların olması lazım.

Yayılma: Genel olarak futbolda dar alanda, kısa paslar tercih edilir. Nedeni ise basit şekilde dar alanda uzun pas atamazsınız. Bu Football Manager 2009‘da da aynı şekilde. Eğer bu şekilde seçim yaparsanız, başarısız olursunuz.

Mentalite: Aslında her oyuncunun kendi mentalitesi mevcuttur. Ofansif oyuncuları atak, defansif oyuncularda savunma mentalitesine sahiptirler. Bu nedenle her oyuncunun kendi mentalitesini ayarlamalısınız. Örneğin; ‘DL’ bölgesi savunma alanı olsa bile, oyuncunuz ofansif açıdan iyi ise siz onun mentalitesini atak üzerine kurabilirsiniz. Fakat iyi değilse de mentalitesini savunma üzerine kurmak en iyisi olacaktır.

Defansif Çizgi: Defansif çizgi sizin oyun anlayışınıza göre değişikliğe uğraması gereken bir özellik. Eğer ofsayt taktiği uyguluyor ve hucüm oyuncularıyla, savunmanın yakın olmasını istiyorsanız çizgiyi ileriye ayarlayacaksınız. Fakat ofsayt taktiği uygulamıyor ve taktiğiniz savunma üzerine ise bu sefer çizgiyi geriye ayarlayacaksınız. Duruma göre de bu ikisinin arasında yer alabilir.

Yaratıcılık Serbestliği: Takım komutları açısından bu özelliği düşük seviyede tutmalısınız. Sadece oyun kurucunuza yaratıcılık serbestliğini yüksek seviyede vermelisiniz. Olursa ki Cristiano Ronaldo veya Lionel Messi tarzında oyunculara da yüksek seviyede yaratıcılık serbestliği verebilirsiniz.

Pas Stili: Bir taktiğin muhtemelen en önemli kısmı. Zira bu seçiminiz, taktiğin diğer komutlarını da etkileyecektir. ‘Kısa Pas – Hızlı Tempo – Dar Alan’, ‘Uzun Pas – Yavaş Tempo – Geniş Alan’ veya ‘Kısa Pas – Dar Alan – Yavaş Tempo’ şeklinde taktik değişikliğe uğrayacaktır.

Pas Odağı: En iyi pas odağı çoğu zaman, her iki kanada oynamaktır. Fakat kanatlarınız yeterli değil veya sadece biri yeterli ise bunu ‘Sağ Kanada’, ‘Ortaya’ şeklinde değiştirebilirsiniz. Bu özelliği belirlemek tamamen size kalmış.

Kapanma: Bu da yaratıcılık gibi, oyuncuya göre ayarlanması gereken bir özellik. Örnek olarak savunma oyuncularının kapanmasını ‘Kendi Sahamıza’ olarak ayarlamalısınız.

Top Kapma: Top kapma ‘Sert’ ise oyuncularınız bolca kart görür. Eğer ‘Orta’ ise bu ihtimal biraz daha düşer fakat bununla orantılı olarak topu çalma oranınızda düşer. ‘Düşük’ ise bu sefer çok az kart görür ve top kaparsınız.

Hedef Adam Ayarı: Eğer seçeneklerden ‘Hedef Adam’ı işaretlediyseniz, bu ayarı kesinlikle yapmalısınız. Hedef Adam olarak seçtiğiniz oyunculara atılacak topların nasıl olması gerektiğini bu kısımdan seçeceksiniz. Ayağa, kafaya, koşu yoluna gibi. Hedef Adam seçilen oyuncular genellikle iyi bir istatistiğe sahip olurlar.

Markaj: Bölge veya adam markajı olarak iki seçeneğe ayrılmış. Eğer iyi bir savunmaya sahipseniz ‘Bölge Markajı’, kötü bir savunmaya sahipseniz ise ‘Adam Markajı’ seçeneğini seçmelisiniz. Tabi bu iyi veya kötü savunma olayı rakibinize göre değişiklik gösterecektir.

Hedef Adam Seçeneği: Bununla ilgili bilgiyi üstte yazmıştım. Eğer ilerideki oyuncunuzdan üst düzeyde yararlanmak istiyorsanız, bu seçeneği kullanmalısınız.

Oyun Kurucu Seçeneği: Takımda atakları başlatan ve yöneten adam. Gerard, Ronaldinho gibi. Bu oyuncu takımınızda ataklara yön verir ve başlatır.

Ofsayt Taktiği: Çok risklidir. %100 tutmaz. Bu nedenle bu seçeneği işaretlemenizi tavsiye etmiyorum.

Kontra Atak: Defansif taktiklerde bu seçeneği kullanmak gerekir. Veya öne geçtiğinizde savunma yapacaksanız, yine bu seçeneği işaretlemelisiniz.

Dip Not: ‘Hedef Adam’ seçtiğiniz oyuncunun hava toplarında etkili ve bitirici olması önemlidir. Böylece daha fazla gol atarlar. Taktikte kornerleri ‘Altı Pas’ içerisine ayarlarsanız ve oyuncunuzu da ‘Kaleciye Meydan Okuma’ şeklinde yaparsanız yine sezon içerisinde çok gol bulursunuz.

İyi Bir Taktik Örneği(1)

Sistem: 4-1-2-1-2
Pas Stili: Kısa
Tempo: Yavaş
Top Kapma: Normal
Pas Odağı: Her iki kanada
Yayılma: Dar
Markaj: Alan
Defansif Çizgi: Geride(%25)
4-1-2-1-2 Taktiği

İyi Bir Taktik Örneği(2)

Sistem: 4-4-2
Pas Stili: Doğrudan
Tempo: Hızlı
Top Kapma: Normal
Pas Odağı: Karışık
Yayılma: Geniş
Markaj: Alan
Defansif Çizgi: Geride(%25)

İpucu: Bir taktiğin takıma uyum sağlaması biraz uzun sürebilir. Sabırlı olmanızı tavsiye ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

About

,

Site Info

Not :Sitemizde yayınlan tüm yazılım oyun v.b. dosyaların hepsi denem sürümü veya demodur. sex filmleri

SemboLForum

adult2 cizgi film izlesitemap

Text

Net Eviniz Copyright © 2009 Community is Designed by Bie