23 Ekim 2009 Cuma

TrabzonSpor 2 - 1 KayseriSpor

Evet dün akşam nefesleri kesin süper lige yakışan bir karşılaşma vardı.İşte o maçta trabzonspor için zor bir karşılaşmaydı,neden derseniz teknik direktör hugo baros gidebilirdi.Ama olmadı ve trabzonspor kazandı,hatta kazanmayı bildi.Kayserispor öne geçmesine ragmen teknik direktör hugo baros'un yerinde oyuncu değişiklikleri ile öne geçmeyi bildiler.Tebrik ediyorum.

kullan 19. dakikada sol kanattan gelişen Kayserispor atağında, Hakan'ın yerden ortasında, savunmanın arkasında topla buluşan Makukula'nın şutunda, meşin yuvarlak kaleci Sylva'nın solundan filelerle buluştu: 0-1.

kullan 36. dakikada Tayfun'un sağdan ortasında, ceza alanı içinde topa hareketlenen Gökhan'ın şutunda, meşin yuvarlak filelerle buluştu: 1-1

kullan 45. dakikada Selçuk'un kullandığı serbest vuruşta, ceza alanı içindeki Ceyhun'un kafa vuruşunda, top filelere gitti: 2-1

GOOL ve dakikalar haber7.COM haber sitesinden alınmıştır.

Kavak Yelleri 90. Bölüm Fragmanı

Birazda dizi konu açayım dedim.İşte sizler için kavak yelleri 90. bölüm fragmanını paylaşıyorum.Ama dns ayarı olanlar görebilir sadece,bence artık herkeste dns ayarlı ve youtube videolarını görebiliyor.İşte aşağıdan izleyebilirsiniz.

Recep İvedik 3


Şahan Gökbakar Geçtiğimiz Günlerde Recep İvedik 3 Ude Çekiceğini Açikladi Şimdilik Genel bilgiler bu kadar.

Yönetmen: Togan Gökbakar
Senaryo: Şahan Gökbakar, Togan Gökbakar, Serkan Altuniğne
Yapımcı: Faruk Aksoy, Mehmet Soyarslan

Bu bilgilerden sonra diğer bilgiler arasında ise şu bilgiler yer alıyor.Açıklamalara göre film 12 Şubat 2010 tarihinde vizyona girecek ve oyuncular arasında Metin Şentürk'de yer alıyor.










İlgili Aramalar : İndir Bedava - Program İndir Bedava - Rahatsizadamlar Blog Teknoloji Blogu - Blogger Eklentileri -Teknoloji Blogu - İnternet - Yazilimlar - Blog - Online Film İzle - Rahatsizadamlar - Erotik Film İzle - Program indir - tek link oyun indir - Sinema - Counter-Strike Cfg İndir - sXe 8.0 hack - sXe 8.1 Hack - sXe 8.2 Hack - sXe 8.3 Hack -sXe 8.4 hack - sXe sürümsüz Hack - Recep İvedik 3 İndir - Recep İvedik 3 Full İzle - Recep İvedik 3 Dvd İzle - Recep İvedik 3 Kaliteli Göruntu İzle - Recep İvedik 3 Tek Link İndir

25 Ekim'de Saatler 1 Saat Geri Alınacak


25 Ekim pazar gecesi saatlerinizi bir saat geri almayı unutmayın.29 Martta saatlerin bir saat ileri alınması gün işiğından daha fazla faydalınması sağlanmıştı. Ekim ayının gelmesiyle yaz saati uygulaması sona erecek ve saatlerimiz 25 Ekim gece 00:04'de bir saat geri alınacak.

Avea Gizli Numara Engelleme

Avea hattınız varsa ve gizli numaraların sizi aramasından nefret ediyorsanız. Avea Gizli Numara Engelleme işlemini yaparak gizli numaraların sizin hattınıza ulaşmasını engelleyin. Avea Gizli Numara Engellemek için aşşağıdaki adımları uygulayınız.


Web Sitesinde online işlemlerden “Hattınızla ilgili işlemler menüsünden” - “Gizli Numara Engelle” sayfasından servisi aktif ederek gizli numaralardan kurtulabilirsiniz.

Telefonunuzdan engellemek yapmak için:

1- *100#’ (yıldız 100 kare)’i tuşlayın ve arama tuşuna basın.
2- Gelen Servis Cevabı menüsünden İŞLEMLER (9)‘u seçin.
3- Burada GİZLİ NUMARA ENGELLE (4)‘yi göreceksiniz.
Gizli Numara Engelleme’yi onayladığınızda artık bu sorunu çözmüş oluyorsunuz.

Vodafone Gizli Numara Engelleme

Vodafone hattınız var ve gizli numaraların size ulaşmasını istemiyorsunuz işte yapmanız gerekenler aşşağıda anlatılmıştır. Aşşağıdaki adımları uygulayarak artık hattınızı gizli numaralara kapatmış olacaksınız.

Vodafone Gizli Numara Engellemek için;
GİZLİ KAPAT yazıp 7046‘a yollayacaksınız.
Vodafone Gizli Numara Engellememek için;
GİZLİ ACIK yazıp 7046‘a yollayacaksınız.

Diğer bir yol ise; Vodafone‘un sitesine girerek My Vodafone‘a üye olmak. Telefonunuza şifre geliyor ve o şifreyle giriş yapıyorsunuz. Daha sonra servis işlemlerinden Vodafone gizli numarayı kapa işlemini aktif ediyorsunuz.

Turkcell Gizli Numara Engelleme

Turkcell hattınız var ve gizli numaraların sizi aramasını istemiyorsunuz işte Turkcell Gizli Numara Engellemek için aşşağıdaki adımları uygulayın.

Tek yapmanız gereken *253# tuşlayıp servisi aktif hale getirmek.

Servis Aktif hale geldiğinde, sizi gizli numaradan arayanlar “Aradığınız kişi gizli numaradan çağrı kabul etmemektedir. Numaranızı görünür yaparak kendisine ulaşabilirsiniz.” anonsunu duyacak. Böylece sizde telefonu tedirgin bir şekilde açmaktan kurtulacaksınız.

Servis tamamen ücretsiz.

Turkcell Gizli Numara Engelleme servisini iptal etmek için #253# tuşlamanız gerekiyor.

MTV Sorgulama - Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama Araç Vergi Borcu Sorgulama

Motorlu Taşıt Vergi Sorgulama ve Kredi Kartı ile Ödeme yapma
Motorlu taşıt sorgusu yapmak ve vergi borcunu kredi kartı ile interntten ödeme yapabilmek için üstteki bağlantıya tıklayınız açılan sayfadaki TC numaranızı Araç Plaka Kodunu, araç tescil tarihini girerek sorgu yapabilir kredi kartıyla ödeme yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz.

TJK At Yarışı Sonuçları - At Yarışı Bülteni - TjK At Yarışı istatistikleri

- TJK- Türkiye Jokey Kulübü
TJK'nın (Türkiye Jokey Kulübü) resmi sitesinde, TJK At Yarışı Sonuçları, TJK At Yarışı Bülteni, TJK 2008 Yılı At Yarışı Takvimi, Kayıtlar, Deklareler, Pist Bilgileri, Komiser Raporları, At Sorgulama, Orijin Sorgulama, At İstatistikleri, Jokey İstatistikleri, At Sahipleri ve At Yetiştiriciliği gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

TJK - At Yarışı Sonuçları TJK Türkiye Jokey Kulübü At Yarışı Sonuçları Öğren

- TJK At Yarışı Sonuçları
TJK'nın bugünkü at yarışı sonuçlarını tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.ilk olarak üstte verdiğim linke tıklayınız açılan sayfadan at yarışı sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

sayfanın ilgili konuları: tjk, tjk at yarışı, tjk at yarışı sonuçları

lli Piyango - Milli Piyango Çekiliş Sonuçları - Milli Piyango Sonuçları

Milli Piyango Sonuçları
Milli Piyango Çekiliş Sonuçları'na Milli Piyango İdaresi'nin yukarıdaki resmi sitesinden ulaşabilirsiniz. Yoğunluk nedeniyle bilet sorgulama sistemi çalışmıyorsa, Milli Piyango'nun aşağıdaki sıralı tam listesinden biletinizi kontrol edebilirsiniz. ilk olarak üstteki linke tıklayınız ve açılan sayfadan biletinizin çekiliş tarihini seçerek biletinize isabet eden ikramiyeyi görebilirsiniz.

- Milli Piyango'nun önümüzdeki çekiliş tarihleri ise şöyle: Milli Piyango 29 Temmuz, Milli Piyango 29 Temmuz, 29 temmuz milli piyango sonuçları,Milli Piyango 9 Ağustos, Milli Piyango 9 Ağustos, Milli Piyango 19 Ağustos,19 Ağustos,Milli Piyango 29 Ağustos...

BEDAŞ Elektrik Borç Sorgulama yapma - Bedaş Elektrik Fatura Sorgulama Borç Öğrenme

BEDAŞ Elektrik Borç Sorgulama
BEDAŞ elektrik faturanızı, BEDAŞ'ın online borç sorgulama ekranı yoluyla öğrenebilirsiniz. Ekrana Tesisat No'yu girerek, BEDAŞ'a ödeyeceğiniz elektrik ücretini öğrenebilirsiniz.ilk olarak üstteki linke tıklayınız ve açılan sayfadan borç sorgulaması yönergelerini izleyiniz.

TEDAŞ Borç Sorgulama - Tedaş Elektrik Borç Sorgulama Borcu Sorgu Yapma

TEDAŞ Borç Sorgulama
TEDAŞ elektrik faturanızı, TEDAŞ'ın online borç sorgulama ekranı yoluyla öğrenebilirsiniz. Ekrandan ilinizi seçip, işletme kodu ile abone numaranızı girerek, TEDAŞ'a ödeyeceğiniz elektrik ücretini öğrenebilirsiniz. ilk olarak üstteki linke tıklayınız ve açılan sayfadaki yönergeleri izleyiniz.

Facebook'a Civilization Oyunu Geliyor! Facebook Oyunları Civilization

Strateji uzmanı Sid Meier, Civilization hayran forumlarına oyunun Facebook'a entegre edileceğini duyuran bir meseaj gönderdi.

Civilization Network (Civilization Ağı) olarak adlandırılan yeni uygulamanın gelecek yıl aktif olması bekleniyor. Ayrıca yapımcı Firaxis'in önümüzdeki günlerde oyunun deneme sürümü için beta testçiler arayacağı belirtiliyor.

Meier yaptığı açıklamada, "Civilization Revolution'ı geçtiğimiz yıl bitirdiğimizden beri, oyunu genişletebilmek için tek kişilik, yarışmacı ve kooperatif oynanışların avantajlarını sosyal ağlara taşımak üzerine düşünüyordum. Bu projeyi Civilization Network olarak adlandırdık. Oyunun hazır hali gelecek yıl Facebook'ta yerini alacak." dedi.

Meier, Civilization Network'u şu cümlelerle özetliyor:

Civilization Network'te arkadaşlarınızla beraber dünyanın en güçlü, en zengin, en ileri ve en havalı medeniyetini kurabileceksiniz. Stratejinizi büyük savaşları kazanmak üzerine kurabilir, rakiplerinizin önüne geçmek için teknolojinizi paylaşabilir, hükümetinizi oluşturmak için aileniz ve arkadaşlarınızla lobi oluşturabilir ve hayati seçimleri kazanabilirsiniz. Mutluluğu ve üretimi artırmak için şehirlerinizi idare edebilir, düşmanlarınızdan bilgi almak için casuslar kullanabilir ve arkadaşlarınızla dünya harikalarını yaratmak için işbirliğine gidebilirsiniz."

Meier yeni oyunun, Civilization'da çok sevilen herşeyi içinde barındıracağını belirtiyor, ayrıca ekliyor, "Bu sürüm ücretsiz olacağı için ne zaman isterseniz oynayabilirsiniz."

Gnçtrkcll
 

Dünyanın En Büyük Televizyonu

Dallas cowboys stadyumuna asılan dev LED monitörün yüzey alanı tam 1059 metrekare.

ABD'de dallas cowboys kulübünün stadyumuna yerleştirilen dört kenarlı dev LED TV, dünyanın en büyük HD (yüksek çözünürlüklü) televizyonu olarak Guiness Rekorlar kitabına girdi.

Mitsubishi Electronic tarafından projelendirilip üretilen ekranın toplam alanı 1058 metrekare ve bu 3,268 adet 52 inç (132cm) televizyon ekranının büyüklüğüne eşit.

Stadyumun tepesinde asılı olan 600 ton ağırlığındaki ekranda yaklaşık 10 milyon LED (Light Emitting Diode-Işık Yayan Diyot) hücresi bulunuyor.

Gerçekten böyle bir televizyon kaç yılda üretildi maliyeti tam olarak ne oldu acayip birşey..
Bu teknoloji yakında bizi alıp götürcek gibi :)

Kampüste Çıplak Ayaklar Sinema Filmi Özeti Konusu

Bugüne kadar Hindistan’a yolculuk yapan ve yapılan spritüel yolculuk sonrasında hayatları değişen insanlar temasına takla attıran, farklı bir açıdan ele alan ve Türkiye’deki gençlerin hayatına odaklanan bir film. Hikâye İstanbul’daki bir Üniversite’de geçmektedir.

Farklı sorunları olan gençlerin bulunduğu sınıfın kapısı bir gün açılır ve içeri adı Şiva olan Hintli bir kız girer. İlk başta herkesin giysileri ve görünüşünden dolayı alay ettiği kız, sonradan herkesin arkadaşı olacak ve farklı kültürden gelmenin verdiği farklı bakış açısı, inançlar, mitolojik hikâyelerin yardımıyla onların hayatını değiştirecektir. Ancak hiç kimsenin bilmediği, bu Hintli kızın bir sırrı olduğudur.

Film günümüzün gençlerinin yüzeysel yaşantılarına, birey olmalarına izin vermeyen toplumsal baskılara ve gençlerin duygusal yönlerinin çöküşüne eleştirel bir bakış getirmesi ile öne çıkmaktadır.

sinema - Milliyet

2009 Nobel Tıp Ödülü.. Son 10 Yılın Nobel Tıp Ödülü Kazananları

Amerikalı bilim adamları Elizabeth Blackburn, Carol Greider ve Jack Szostak, kanser ve yaşlanmayla ilgili araştırmaları nedeniyle 2009 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.  Ödül komitesinden yapılan açıklamada, bilim adamlarının, “kromozomların hücre bölünmeleri sırasında nasıl mükemmel kopyalandıkları ve parçalanmaya karşı nasıl korundukları’ konusunda biyolojideki temel sorunu çözdükleri belirtildi.  Ödülü kazanan bilim adamlarının, çözümün kromozomun ucunda ve bunları şekillendiren enzimde olduğunu gösterdikleri kaydedildi.  Açıklamada, “Blackburn, Greider ve Szostak’ın keşfi, bize hücreyi anlamamızda yeni bir boyut kazandırmış, hastalık mekanizmaları konusunda ışık tutmuş ve potansiyel  tedavilerin gelişimini teşvik etmiştir” denildi.  Avustralya asıllı Amerikalı Elizabeth Blackburn, California Üniversitesinde biyoloji ve psikoloji profesörü olarak görev yapıyor.  Greider ise Baltimore’deki Johns Hopkins Tıp Fakültesinde moleküler biyoloji ve genetik bölümünde profesör.
Londra’da doğan Szostak, Boston’daki Massachusetts Hastanesinde genetik profesörü olarak çalışıyor.
Fizik, kimya, edebiyat dallarındaki Nobel ödülleri ile Nobel Barış Ödülü’nün bu hafta, ekonomi ödülünün sahibinin de 12 Ekimde açıklanması bekleniyor.

SON 10 YILDA NOBEL TIP ÖDÜLÜNÜ KAZANANLAR
2008: Alman Harald zur Hausen rahim ağzı kanserine yol açan “human papilloma” virüsüne ilişkin araştırmaları, Fransız Françoise Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier de AIDS’e yol açan HIV konusundaki keşifleriyle ödüle layık görüldüler. Hausen’in araştırmaları rahim ağzı kanserine karşı bir aşı bulunmasıyla sonuçlandı.
2007: İtalya doğumlu ABD vatandaşı Mario Capecchi ve Amerikalı Oliver Smithies ile Britanyalı Martin Evans, gen tedavisi yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayan kök hücreye ilişkin çığır açan buluşları ve DNA’nın yeniden bir araya getirilmesine yönelik çalışmaları neticesinde ödüllendirildi.  2006: Amerikalı Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello “genetik bilginin akışının denetlenmesi” için bir yöntem keşfetti.  2005: Avustralyalı Barry J. Marshall ve J. Robin Warren gastrit ve ülsere bakterinin yol açtığını belirlemeleriyle ödüle layık görüldü.  2004: Koku alma duyusuna ilişkin çalışmaları nedeniyle Amerikalı Richard Axel ve Linda B. Buck’a ödül verildi.
2003: Amerikalı Paul C. Lauterbur ve Britanyalı Peter Mansfield, Manyetik Rezonans (MR) görüntüsüyle ilgili keşiflerinden dolayı ödülü aldı.  2002: Britanyalı Sydney Brenner ve John E. Sulston ile Amerikalı H.  Robert Horvitz, solucan organizmasının gelişmesini ve hücrelerinin programlı ölümünü yöneten kilit öneme sahip genleri saptadı, benzer genlerin insan dahil daha gelişmiş organizmalarda da bulunduğunu belirledi.  2001: Amerikalı Leland H. Hartwell ile Britanyalı R. Timothy Hunt ve Paul M. Nurse, işleyişi insan, hayvan ve bitkilerde aynı olan anahtar moleküller keşfetti.
2000: İsveçli Arvid Carlsson ile Amerikalı Paul Greengard ve Eric Kandel’in çalışmaları Parkinson hastalığının daha iyi anlaşılmasını sağladı ve bu çalışmalar sayesinde Parkinson’a karşı ilaç geliştirildi.

Barkod'un İcadı.! Barkod Hakkında Bilgiler

Barkod ya da çizgi im, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.

Orijinal olarak barkod, veriyi paralel çizgilerin genişlikleri ve boşlukları arasında saklardı, ama günümüzde noktasal şekiller, iç içe daireler ve görüntü içinde gizli şekiller gibi farklı türlerde de görülebiliyorlar.

Barkod, barkod okuyucu olarak da adlandırılan optik okuyucular ile okunabilir veya özel yazılımlarla görüntü içinden taranabilir. Barkod bilgisayara veri girişinin doğruluğunu ve hızını artıran Otomatik Tanıma Veri Toplama (OT/VT) uygulamalarında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.

Geleneksel olarak barkod kodlaması sadece rakamları sembolize ederken, yeni sembolojiler tüm ASCII karakter setine büyük harf ve daha fazlasını eklemiştir. Basit barkodların ihtiyaç duyduğu alana daha fazla bilgi sığdırma gereksinimi çizgiler yerine kare hücreleri içeren (bir tür İki boyutlu barkod) matrix kodların geliştirilmesine sebebiyet vermiştir. İçiçe kodlar iki boyutlu ve tek boyutlu kodların karışımıdır ve geleneksel tek boyutlu sembolojiyi birden fazla satır içerecek şekilde bir çerçeve içinde yeniden boyutlandırma işlemidir.

Daha Geniş Bilgi için Tıklayınız!

11.sınıf edebiyat kitabı cevapları - 11.sinif edebiyat kitabi ölçme ve değerlendirme soru cevaplari

11. sınıf edebiyat kitabı cevapları
Sayfa 11
1. d y d
2. edebi eser;
sosyal hayattan
siyasi hayattan
düşünce hayatından
teknolojik gelişmelerden etkilenir
3.kuruluş-osmanlı nın kuruluş dönemi
yol ayrımı-cumhuriyetin ilk yılları
nutuk-kurtulu savaşı
orhun abideleri-köktürkler dönemi
4.d

Sayfa 19
1. d d y
2. abdülmecit-tanzimat fermanı
2. mahmut-yeniçeri ocağının kaldırılması
baron de tott-hendesehane
3.e

Sayfa 20
1.e
2…..sosyal,siyasi ve tarihi…….
3.b
4.soru hatalı

Sayfa 27
1. d y y
2…..makale,fıkra,roman,hikaye ve tiyatro….
…..fayda….
3.takvim i vakayı-ilk resmi gazete
tercüman ı ahval-ilk özel gazete
ceride i havadis-yarı resmi gazete
4.e

Sayfa 34-35
1. d d y
2.a
3….doğu-batı….
4.c

Sayfa 49
1. y d y
2….klasisizm ve romantizm….
3.müntahabat ı eş ar, şair evlenmesi-şinasi
vatan yahut silistre-namık kemal
makber,sahra,ölü-abdülhak hamit
4.e

Sayfa 64
1. y d d
2….ilahi….
….romantizm,realizm….
3. e

Sayfa 76
1.d y y
2……halkı eğitme…..
……geleneksel türk tiyatrosu…. ….modern….
3.e

Sayfa 78-79
1. d d y
2.c
3……..1860-1896……
4.b
5.b
6.c
7.e
8.e

Sayfa 84
1. d d y
2…..servet i fünun dergisin…..
…..edebiyat ı cedide…..
3.d

Sayfa 94
1. d d y
2….tenkit,gezi yazısı ve hatıra…..
3.halit ziya-saray ve ötesi
cenap şahabettin-avrupa mektupları
hüseyin cahit yalçın-siyasi anılar
4.a

Sayfa 104
1.d y y
2…..terza-rima,sone….
…..sembolizm ve parnasizm…..
…bireysel….
3.toplum sorunlarına değinmemiş,…..-cenap şahabettin
sis,millet şarkısı,………..tevfik fikret
4 d

Sayfa 108
1. y d d
2…….fransız…. ….servet i fünun…
3. a

sy 118-119
1 y y y
2.batı tarzı…. …..servet i fünun dönemi…..
3. d
4. d

Sayfa 128-129
1.d y y
2….realizm…
3. d

sy 131-132
1. d d y
2……edebiyat ı cedide…
3.halit ziya uşaklıgil-kırık hayatlar
mehmet rauf-siyah inciler
hüseyin cahit yalçın-hayat ı muhayyel
4.d

Sayfa 137
1.d y d
2….”sanat şahsi ve muhteremdir”
3.b
4.e

Sayfa 141
1…..servet i fünun…
2 d
3 a

Sayfa 142- 143
1 d y d
2…….tevfik fikret….
….resim…
3.halit ziya uşaklıgil-bir ölünün defteri
cenap şahabettin-hac yolunda
tevfik fikret-tarih i kadim
4.d
5.e
6.a
7.b

Sayfa 151
1. d y d
2….batıcılık…
3. ziya gökalp-türkçülük
said halim paşa-islamcılık
abdullah cevdet-batıcılık

Sayfa 162
1.y d y
2….islam sonrası türk…..
….osmanlı…..
3.d
4.yahya kemal beyatlı-aziz istanbul
ziya gökalp- türkçülüğün esasları
mehmet fuat köprülü- türk edebiyatından ilk mutasavvıflar
yusuf akçura-üç tarz ı siyaset

Sayfa 165
1.y d y
2…..mehmet akif ersoy….
….safahat….
3.e

Sayfa 170
1 d y d
2…… toplumsal….
…..batılı….
3.c

Sayfa 174
1. y d d
2……süleymaniye de bayram sabahı……
…..süleymaniye camii….
3. b

Sayfa 179
1.d y d
2…….tevfik fikret… …konuşma
3.a

Sayfa 192-193
1……realizm….
…..refik halit karay…. …..memleket hikayeleri…..
2. d
3. e

Sayfa 201
1.y d d
2.d
3.e
4. sinekli bakkal-halide edip adıvar
sodom ve gomore- yakup kadri karaosmanoğlu
sürgün - refik halit karay

Sayfa 208
1. d y d
2…..musahipzade celal….
3. e

Sayfa 210-211
1. d y d
2……ömer seyfettin…. … sade… …maupassant….
3.c
4.c
5.d
6.a
7.d
8.b

Sınıf Oturma Planı indir - Sınıf Oturma Planı Çizelgesi

.. Sınıflar için oturma planı çizelgesi ..

Çizelgeyi indirmek için buraya tıklayınız..

Umarım sınıf oturma çizelgesi işinize yarar..

Linkte herhangi bir sorun olursa bildiriniz.. Teşekkürler

4.sınıf eş anlamlı eş sesli zıt anlamlı sözcükler etkinliği

4.sınıf eş anlamlı eş sesli zıt anlamlı sözcükler etkinliği

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız..

4.sınıf eş anlamlı eş sesli zıt anlamlı sözcükler hakkında bilgiler..

kolay gelsin :)

5. Sınıf Matematik Soruları - 5 Sınıf Matematik Soruları indir!

5.Sınıf Matematik dersi sorularını indirmek için Buraya tıklayınız!

5 sınıf ile ilgili sorulara ulaşabileceğiniz dosyayı yukarıdan indirebilirsiniz..

5 sınıf için test soruları..

Peugeot 206 Plus + 2009 Fiyatı Özellikleri Peugeot 206 + Resimleri

Peugeot'nun AB sınıfını tamamlayacak yeni modeli 206 , 5 Ekim itibariyle Türkiye'de pazara sunulacak.

Peugeot, Avrupa'da 1983-2008 yılları arasında AB sınıfında 16 milyondan fazla araç satışı gerçekleştirirken, aynı sınıfta Türkiye'de 1999-2009 yılları arasında 76 binden fazla Peugeot modeli satıldı. Peugeot, satışlarının yüzde 49'unu bu sınıfta gerçekleştiriyor.

Aracın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Jean-Pierre Vieux, AB sınıfında Peugeot'un pazar payının yüzde 5 civarında olduğunu kaydetti. Vieux, ''İddiamız, açık ve basit; bu sınıfta pazar payımızı 3 puan artırmak... Bu sınıfta yüzde 8'lik pazar payını hedefliyoruz'' dedi.

Fransa'da yoğun talebi karşılamak üzere araç üretim adedinin, 1 Ekim'den itibaren 465'ten 700'e çıkarılacağını belirten Vieux, aracın benzinli versiyonunun 23 bin 990 lira, dizel versiyonunun 26 bin 990 liradan satışa sunulacağını bildirdi.

Vieux, bu fiyatların kampanya fiyatı olduğunun altını çizerek, ''Araçlar, 15 Ekim'de bayilere ulaşacak. Şimdiden 206 almak isteyen müşterilerimiz ön sipariş vererek, bu fiyattan alacaklar. Bu fiyat ilk 500 müşteri için geçerli olacak'' diye konuştu.

-''HEDEF YILDA 5000 ADET 206 SATIŞI''-

ÖTV'li fiyatlara ilişkin olarak da Vieux, pazara göre nasıl bir fiyat gelişeceğinin inceleneceğini, ekim ayının pazar açısından zor geçeceğini belirterek, ''206 'nın fiyatı şu an için bu. Ekim ayı sonunda tekrar değerlendireceğiz'' ifadesini kullandı.

Vieux, yüzde 3'lük pazar payı artışını rakiplerden almayı düşündüklerini dile getirerek, araçla yeni müşteriler kazanmayı hedeflediklerini vurguladı ve ''İnanıyorum ki 2010'da, B sınıfında 206 satış adedi, 207'den fazla olacak'' dedi.

206 'ın üretim kararının krizden önce aldığına işaret eden Vieux, aracın pazar aralığına verdiği bir yanıt ve Peugeot'nun ürün planı olduğunu söyledi.

Vieux, pazarda AB sınıfı araç satışının artışına dikkati çekerek, ''Gelecek yıl 5 bin 206 satmayı hedefliyoruz. Veriler değişmezse... Daha fazla istersek, daha fazla da yapabiliriz diye düşünüyorum. Bu, pazar kazanmayı hedefleyen bir araç'' dedi.

-PEUGEOT 206 -

Peugeot Ürün Müdürü Can Dinç, Peugeot'un AB sınıfında satışlarının 1999-2009 yılları itibariyle yüzde 25,5'ten yüzde 44,2'ye yükselişine işaret ederek, 206 'nın katılımıyla Peugeot'un, Türkiye binek araç pazarında ''en yeni'' ve ''en zengin'' ürün gamına sahip olduğunu kaydetti.

Aracın 3 kıtada üretiminin sürdüğünü anlatan Dinç, Türkiye'ye getirilecek araçların Fransa'dan ithal edileceğini ve tek donanım seviyesi (Comfort) ile satışa sunulacağını bildirdi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, 75 bg güç üreten 1.4 l benzinli ve 110 g/km düzeyine düşürülmüş CO2 salımıyla aracın çevreye etkisini sınırlı tutan 70 bg güç üreten 1.4 l HDi dizel motor seçenekleri ile sunulacak.

206 boyutları ve fiyat-donanım seviyesi ile Peugeot gamında 107 ve 207 modelleri arasında yerini alıyor. 206 tasarımı, mimarisi ve ''uygun'' fiyat-donanım seviyesi ile 5 Ekim itibariyle 23 bin 990 liradan başlayan anahtar teslim fiyatlarla satılacak.

Imei Sorgulama - imei Numarası Sorgulama Öğrenme..

İmei Sorgulama Nasıl Yapılır?

Imei
numarası her telefonda farklı olan, onun kimliğini gösteren 15 karakterden oluşan bir numaradır. Eğer yeni bir telefon almışsanız bu numarayı öğrenip , imei no sorgula sorgulatmanız sizin yararınıza olacaktır.

İmei Numaranızı Öğrenmek için ise;

 

Telefonunuz açıkken *#06# tuşlayıp arama tuşuna basın. ( yıldız kare sıfır altı kare)

15 karakterli imei numaranızı öğrenebilirsiniz.

Öğretmenler günü yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığından:

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 26/11/1992 tarihli ve 21417 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliğinin; 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bir ilkokul, bir ortaokul veya ilköğretim okulu ve bir orta dereceli okul” ibaresi “bir ilköğretim okulu ve bir lise ve dengi okul” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve 3418 sayılı Kanunla sağlanan ek kaynaktan” ibaresi ve 25 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve Gümrük” ibaresi madde metinlerinden çıkarılmıştır.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

YÖNETMELİĞİN 10. MADDESİ HÜKMÜ

İlçe Kutlama Kurulu

Madde 10- İlçe kutlama kurulu; kaymakamın başkanlığında ilçe millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürünün uygun göreceği bir şube müdürü ve halk eğitim merkezî müdürü ile ilçe eğitim müdürünün teklif edeceği ve kaymakamın uygun göreceği bir ilkokul, bir ortaokul veya ilköğretim okulu ve bir orta dereceli okul müdüründen oluşur.

Gerektiğinde kutlama kurulunda yeteri kadar okul yöneticisi ve öğretmen de görevlendirilebilir.

 

YÖNETMELİĞİN 23. MADDESİ

Madde 23- Öğretmenler Günü kutlama faaliyetleri ile ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilâtında yapılacak harcamalar, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesine konulan ödeneklerden ve 3418 sayılı Kanunla sağlanan ek kaynaktan karşılanır.

 

YÖNETMELİĞİN 25. MADDESİ

 

Yürürlük

Madde 25- Sayıştay ve Maliye ve Gümrük Bakanlığının görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik Resmî Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

kaynağımız: memurlar.net'dir..

ÖSYM'den 2009/5 KPSS tercih açıklaması - ÖSYM 2009/5 KPSS Duyurusu

657'e tabi memur kadroları ile 399'a tabi KİT'lere sözleşmeli personel alımını kapsayan genel KPSS tercih işlemlerine başvurular Kasım ayında alınacaktır. 4/B'li personel alımlarını ise kamu kurumları kendileri yürütmektedir. Kurumlar, 4/B'li personel alımını kendisi yapabildiği gibi ÖSYM'ye de yaptırabilmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile DSİ, 4/B'li personel alımını ÖSYM'ye yaptırma kararı almış olup, ÖSYM bu iki kurumun 4/B'li alımı için ilana çıkmıştır.

 

KPSS-2009/5: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Tercih Bildirimi

 

KPSS-2009/5: T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün

Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak için Adaylardan Tercih Alınması

T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edeceği sözleşmeli pozisyonlara yerleştirme yapmak amacıyla adaylardan tercih alınacaktır. Bu amaçla hazırlanan Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2009/5 Tercih Kılavuzunda lisans düzeyindeki sözleşmeli pozisyonlar yer almaktadır.

T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kılavuzda yer alan sözleşmeli pozisyonlarında sözleşmeli olarak istihdam edileceklerin, 28-29 Haziran 2008 tarihlerinde yapılmış olan 2008-KPSS Lisans’a girmiş ve KPSSP3 puan türünde en az 50 puan almış olmaları gerekmektedir.

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Kılavuzda yer alan sözleşmeli pozisyonlarından tercih yapabilmek için, 28-29 Haziran 2008 tarihlerinde yapılmış olan 2008-KPSS Lisans’a girmiş olmak gerekir.

Adaylar tercihlerini 19-23 Ekim 2009 tarihleri arasında, ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet sitesinde yayımlanacak olan Kılavuzda yer alan kurallara göre, internet üzerinden kendileri yapacaklardır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır.

KPSS-2009/5 Tercih Kılavuzuna göre yapılacak yerleştirmeye başvuracak adayların bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı Erkek İstihbarat Uzman Yardımcısı Alım İlanı

T.C. BAŞBAKANLIK MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI'NA SINAVLA ERKEK İSTİHBARAT UZMAN YARDIMCISI İLANI

1. ADAYLARDA ARANAN NİTELİKLER

-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 nci maddesinde öngörülen genel şartlara sahip olmak,

-Teşkilatımız mevzuatına göre atanmaya engel hali bulunmamak, (Bu hususta ilgili Yönetmelik hükümleri esastır.)

-Bir kamu kuruluşunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veya 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olarak çalışmamak,

-En az 4 yıllık örgün eğitim veren Hukuk, Siyasal Bilgiler Fakültelerinden veya İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin; Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, İşletme, İktisat, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri Bölümleri ile ilgili Fakültelerin Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Antropoloji, Tarih, Halkla İlişkiler, Gazetecilik Bölümlerinden mezun olmak, (Bu dallara öğretim programlarında ağırlıklı olarak yer veren yabancı öğretim kuruluşlarından mezun olan adayların YÖK tarafından verilen Denklik Belgesini ibraz etmeleri zorunludur.)

-ÖSYM tarafından gerçekleştirilen son beş yıla ait Kamu Personel Seçme Sınavı'nın KPSSP1, KPSSP2, KPSSP3 veya KPSSP4 puan türlerinin herhangi birinden 80 ve üstü puan almış olmak,

-Yabancı dilde aşağıdaki maddelerden en az birindeki şartları sağlamak,

-İngilizce için son beş yıla ait; Kamu Personeli Dil Sınavından (KPDS) 70 ve üstü puan almış veya KPSS'nin yabancı dil bölümünden en az 42 soruyu doğru yanıtlamış (diğer bir ifadeyle 60 sorunun en az %70'ine doğru cevap vermek) veya TOEFL'dan en az PBT:470, CBT:155 ya da IBT:65 almış olmak,

-Almanca veya Fransızca için son beş yıla ait; Kamu Personeli Dil Sınavından (KPDS) 70 ve üstü puan almış veya KPSS'nin yabancı dil bölümünden en az 42 soruyu doğru yanıtlamış (diğer bir ifadeyle 60 sorunun en az %70'ine doğru cevap vermek) olmak,

-Diğer diller için son beş yıla ait Kamu Personeli Dil Sınavından (KPDS) 70 ve üstü puan almış olmak,

-Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) kapsamında bulunmayan diller için Müsteşarlığımızca yapılacak sınavlardan 70 ve üstü puan almış olmak,

-Başvuru tarihi itibarıyla, yüksek lisans ve doktora mezunları için 32, lisans mezunları için 30 yaşını doldurmamış olmak,

-Askerlik hizmetini fiilen tamamlamış olmak, 3 ay içerisinde terhis olabilecek durumda bulunmak ya da tecilli olmak.

2. SINAV ŞEKLİ

Görev talebinde bulunanların dilekçeleri üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda, gerekli şartları taşıyan adaylar; kompozisyon, mülakat ve diğer aşamalardan oluşan sınava alınacaktır. Sınavlar eleme usulüyle yapılacaktır.

3. BAŞVURU ŞEKLİ

Başvurular aşağıdaki belgeler ile birlikte "P.K.955 Ulus - ANKARA" adresine posta yoluyla yapılacaktır.

4. BAŞVURUDA GÖNDERİLMESİ GEREKLİ BELGELER

-Ayrıntılı özgeçmişi içeren dilekçe (İletişimin rahat kurulabilmesi amacıyla yazışma adresi, telefon numarası ve e-posta adresinin dilekçede belirtilmesi gerekmektedir.)

-Nüfus cüzdanı fotokopisi,

-Diploma fotokopisi (Yurt dışındaki yüksek öğretim kuruluşlarından mezun olanlar için ayrıca YÖK tarafından verilmiş Denklik Belgesi fotokopisi),

-Son beş yıla ait KPSS ve ilgili yabancı dil sınavı sonuç belgesi fotokopileri,

-Askerlik durumunu (terhis veya tecil) gösterir belgenin fotokopisi,

-Bir adet vesikalık fotoğraf.

Atamalarda, Müsteşarlığımızın ilgili mevzuat hükümleri esastır. Belirlenen kontenjan dışında kalan adayın ataması yapılmaz.

İŞKUR Psikolog ve Büro Personeli alım ilanı - işkur Psikolog Büro Personeli Alımı Duyurusu

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

SÖZLEŞMELİ (4/B) PERSONEL ALIM İLANI

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra teşkilatında 16 Psikolog ve 138 büro personeli pozisyonunda görevlendirilmek üzere 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarının Sınav Şartı başlıklı Ek-2 nci maddesinin (b) fıkrasında belirtilen yönteme göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 4/B maddesine istinaden sözleşmeli personel alımı yapılacaktır.

 SINAVA KATILMA ŞARTLARI

 Genel Şartlar
 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde belirtilen şartları taşımak,

· Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almıyor olmak,

Özel Şartlar

 Psikolog ve Büro Personeli İçin Özel Şartlar

 Sözleşmeli Psikolog ve Büro personeli olarak istihdam edilecek pozisyonun karşısında yer alan lisans programlarından mezun olmak. (EK:2) (tıklayınız)

2008 yılı Kamu personeli Seçme Sınavı KPSS P3 (B) grubu puan türünden en az 70 puan almış olmak.

 Başvuru

 Adaylar, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün www.iskur.gov.tr web adresinde ilan edilen açık işe başvurularını ilan edilen tarihten itibaren en geç 16/10/2009 Cuma günü saat 17:30’a kadar internet üzerinden yapacaklardır.

İnternet üzerinden müracaat yapılabilmesi için aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekmektedir.

 Adaylar www.iskur.gov.tr sitesine üye olup, özgeçmiş oluşturacaklardır. Adaylar “iş arayan üye ol” butonunu tıklayarak sisteme üye olabilirler. Kayıt sırasında tercih ettikleri iletişim adreslerine (cep tel., e-mail) gelen onay kodu ile hesaplarını aktif hale getirdikten sonra, üyelik esnasında belirlemiş oldukları şifre ve T.C kimlik numaraları ile sisteme giriş yaparak, “Başvuru Kayıt Düzenleme” menüsünden meslek, öğrenim v.b bilgileri, sisteme ekleyerek özgeçmişlerini oluşturacaklardır.

Sisteme üye olmak özgeçmişin oluşması için yeterli değildir, mutlaka başvuru kayıt ekranına özgeçmiş bilgilerinin kayıt edilmesi gerekmektedir. Sistemde özgeçmiş oluşturulduktan sonra "Online işlemler-->İstihdam-->Bana Uygun İşler" veya "Online işlemler-->İstihdam-->Açık İşler" menülerinden, İŞKUR tarafından yayınlanan alım ilanında yapılan açıklamalar doğrultusunda şartlarını taşıdıkları açık işlere başvurabileceklerdir.

 Başvuruların Değerlendirilmesi ve Sonuçları

 İlan edilen sözleşmeli pozisyonlardan sadece bir unvan ve bir birim için başvuru yapılacak olup, birden fazla yapıldığı takdirde başvurular geçersiz sayılacaktır.

Genel Müdürlüğümüz tarafından, 2008 KPSS (B) grubu KPSSP3 puan türü esas alınmak üzere en yüksek puandan başlanmak üzere başvuruların sıralaması yapılacaktır.

· İlan edilen her pozisyonun 3 katı kadar bir liste oluşturulacaktır. Başvuranlar arasında en yüksek puan alandan başlanmak suretiyle adayların atamaları yapılacaktır.

Sıralama, 21/10/2009 tarihi itibariyle Kurumumuz www.iskur.gov.tr adresinde ilan edilecektir.

 İşe Yerleştirme

 İlan edilen sözleşmeli pozisyonlara yerleştirme işlemi İŞKUR tarafından yapılacaktır.

Belirtilen süre içerisinde başvurusunu yapan ve şartları uyanların yerleştirme işlemi, ilan edilen pozisyon sayısına göre en yüksek puandan başlamak üzere birim bazında yerleştirileceklerdir. Puan eşitliği halinde sırasıyla alanında yüksek lisans mezunu olanlara, mezuniyet tarihi itibariyle önce mezun olmuş olanlara, bununda aynı olması halinde yaşı büyük olana öncelik tanınacaktır.

Kurumumuz tarafından yerleştirilen adaylar başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın sözleşmeli pozisyona doğrudan atanacaklardır.

Yerleştirme listesi Genel Müdürlüğümüz www.iskur.gov.tr adresinde ilan edilecek olup ayrıca bildirim yapılmayacaktır.

Atanmaya hak kazanan adaylar, tebliğden itibaren on (10) işgünü içerisinde gerekli belgeleri tamamlayarak Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına şahsen teslim edeceklerdir.

Belgelerin teslimini müteakip atama işlemlerine başlanılacaktır.

Ataması yapılan adaylar tebliğ tarihinden on beş gün içerisinde göreve başlamak zorunda olup, bu süre içerisinde göreve başlamayanlar haklarını kaybetmiş sayılacaktır.

 Atanma Esnasında İstenilecek Belgeler

 2008-KPSSP3 sonuç belgesinin aslı veya internet çıktısı, Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya Kurumca onaylı sureti,

Kamu veya özel sektörde görev yapmış ise buna dair belge,

Erkek adayların askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyanı,

4 adet vesikalık fotoğraf,

Sabıka kaydı olmadığına dair yazılı beyanı,

Görevini devamlı yapmasına engel bir halinin bulunmadığına dair yazılı beyanı.

 Diğer Hususlar

 KPSS sonuç belgesi ÖSYM kayıtları ile kontrol edilecektir. Yanlış beyanda bulunanların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Tercih durumlarına göre ataması yapılan Sözleşmeli Personelin “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile Buna Dair Ek ve Değişikliklerinde” yer alan hükümler dışında başka birime ataması yapılmayacaktır.

İlana uygun olarak göreve başlatılacak olanlar; sosyal güvenlik yönüyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a maddesi hükümlerine tabi olacaklar ve istihdam edilecekleri birimlerde Bakanlar Kurulunca Devlet Memurları için saptanan diğer personelin tabi olduğu çalışma saat ve usulüne tabi olarak çalışacaklardır.

Ek:2 tabloda yer alan (tıklayınız) ücrete ilaveten her iki pozisyon için brüt en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) %51’i ek ödeme olarak ödenecektir. ( Ek ödeme brüt tutarından sigorta ve sağlık primi ile damga vergisi kesilmektedir.)

İnternet üzerinden tercihinizi kaydettiğiniz andan itibaren, bu tercihinizi değiştirmeniz, kısmen yada tamamen iptal etmeniz mümkün olmayacaktır.

 Başvuru Adresi ve İletişim Bilgileri

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü

Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Personel Şube Müdürlüğü

Atatürk Bulvarı No:133 Kat:4 06640 Bakanlıklar/ANKARA

 Elektronik Posta Adresi:

www.iskur.gov.tr

 Telefon:

(0312) 425 76 24- 425 62 71/ 252- 255

 Duyurulur.

 EK:1 Sözleşmeli Pozisyonları Gösterir Tablo (tıklayınız)

EK:2 Sözleşmeli Personel Nitelik Kodları ve Ücret Cetveli (tıklayınız)

EK:3 Genel Amaçlı Dilekçe Örneği (tıklayınız)

 Not: Başvurular 03.10.2009 tarihinden itibaren Internet üzerinden yapılacaktır.

Emir Biyografisi - eline Düştüm Emir Yıldız Tilbe ve Biyografi Oku

Eylül 1980 İstanbul doğumlu olan Emir’in, müzikle olan buluşması, yıllarca sahne tozuna yakın mesleklerde çalışıp edindiği deneyim, şan eğitimi ve Altan Varol’dan aldığı diksiyon dersleri ile oldu.

Albüm çalışmasına ise Türkiye’de birçok ünlünün menajerliğini yapan ve bu albümle ilk kez prodüktörlüğe soyunan Haluk Şentürk ile başladı. Ardından, önce iki şarkının düzenlemesi için gittiği Ozan Çolakoğlu’na, sonrasında tüm albümün müzik direktörlüğünü teslim etti. Birlikte 1,5 seneye yakın titiz bir çalışmanın ardından Emir, yeni albümü “Ben Sen Olamam” ile 2009’un parlayan yıldızı olmaya aday.

 

Dünya üzerinde “Her şarkı için farklı bir tarz” oluşturabilme müzik bilgi ve altyapısına sahip, ender müzik adamlarından biri olan Ozan Çolakoğlu müzik direktörlüğünde hayat bulan albüme;

Emir’le dostluğu yıllar öncesine dayanan Aysel Gürel, hasta yatağında emanet etti “Elebaşı” şarkısını…

Yıldız Tilbe, “Eline Düştüm” şarkısıyla her zamanki o kendine has tavrını ve ruhunu kattı. Yetinmedi, ses de verdi…

Ve tabii ki Nazan Öncel, gün ışığına çıkmamış sözleri ve insanın ruhunu kıpırdatan bestesi “Tornistan” diyerek, hop oturup, hop kaldırdı…

Gülşen, hem vokali hem de bestesi “Engelli Koşu” ile buram buram Gülşen rüzgarları estirdi…

Harun Kolçak kendi albümü için yazdığı “Anladım” ı tereddütsüz hediye etti…

Zeynep Talu’nun unutulmaz dizeleri ile bir Garo Mafyan bestesi “Üzgünüm”, geçmiş yılların özlenen aşk dolu anılarını geri getirdi…

Albümün en genç bestecisi Berksan: “Aşk mı, savaş mı?” sorusunu sorarak geldi şarkısıyla…

Alper Narman ve Fettah Can ikilisi, kendilerini her zaman büyük bir beğeni ile takip eden Emir’in heyecanını, “Şeklim Başka” ile bastırıp, “Özgürsün”, “Şiki Şiki” ve “Kara Gün” adlı şarkılarıyla ona daha da cesaret verdiler…

Ümit Sayın, vokal süpervizörlüğü yaparak, bu güzel şarkıların seslendirilmesinde önemli yol gösterici oldu…

Betül Demir, Cihan Okan, Sibel Gürsoy, Ercüment Vural ve Tuba Önal ise şarkılara gönül nefesleriyle can kattılar.

Sonunda, nice uğraşlarla katedilen yolun en güzel yerinde Tarkan’la karşılaştı. Bu karşılaşma Emir’e “rastlantıda bile rastlantının olmadığını, sadece çok istemekle hayallerin gerçek olabileceğini” birkez daha gösterdi. Tarkan ise, bu albüme “Ben Sen Olamam” adlı şarkısı ve vokaliyle son noktayı koydu.

Ve Türk Pop Müziği’nin artık Emir’le tanışma vakti gelmişti.

Msn'de Gönderilen Mail'i Kaydetmek - Gönderdiğim Mail i Nasıl Kaydederim

Msn Messenger'dan gönderdiğiniz mailleri kaydetmek istiyorsunuz ve kaydedemiyorsanız çözümü burda..

Msn Messenger'ı türkçe kullanırsanız anlatılanları daha basit bir şekilde yapabilirsiniz..

İlk olarak;

1) Mail sayfanız açık iken SEÇENEKLER 'den Diğer Seçeneklere Tıklıyorsunuz..

Daha sonra ;

2) Karşınıza Msn ile ilgili yapabileceğiniz ayarlar gelecek..

3) Postanızı Özelleştirin bölümünden - "Gönderilmiş iletileri kaydedin"  seçeneğini tıklayın

Size şu iki seçeneği sunacak

a) Gönderilmiş iletileri kaydetme
b) Gönderilmiş tüm iletileri Gönderilmiş öğeler klasörüne kaydet

Bu seçenekler arasından ikinci seçeneği seçip Kaydet'e basıyoruz işlem başarıyla tamamlanmıştır.. Artık gönderdiğiniz mailler otomatik olarak Gönderilen klasörüne kaydedeilecektir..! 

10. Yıl Marşı - Behçet Kemal ÇAĞLAR

ONUNCU YIL MARŞI

Çıktık açık alınla on yılda her savaştan;
On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan.
Başta bütün dünyanın saydığı Başkumandan;
Demir ağlarla ördük Anayurdu dört baştan.

Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri.

Bir hızla kötülüğü geriliği boğarız,
Karanlığın üstüne güneş gibi doğarız
Türk'üz bütün başlardan üstün olan başlarız;
Tarihten önce vardık, tarihden sonra varız.

Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi,
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri.

Çizerek kanımızla öz yurdun haritasını,
Dindirdik memleketin yıllar süren yasını.
Bütünledik her yönden İstiklâl kavgasını,
Bütün dünya öğrendi Türklüğü saymasını.

Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi,
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri.

Örnektir milletlere açtığımız yeni iz,
İmtiyazsız, sınıfsız kaynaşmış kitleyiz.
Uyduk görüşte bilgiye, gidişte ülküye, biz;
Tersine dönse dünya yolumuzdan dönmeyiz.

Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi,
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri.

Behçet Kemal ÇAĞLAR

Muhlis Akarsu Hayatı - Muhlis Akarsu Biyografisi Şiirleri

Muhlis Akarsu, 1948 yılında Sivas'ın Kangal ilçesi Minarekaya köyünde doğdu. Küçük yaşlardan itibaren katıldığı muhabbetlerde ve cemlerde Alevi-Bektaşi kültürünü öğrendi;saz çalıp türkü söylemeye başladı. Kısa zamanda sesinin güzelliği ile fark edildi. Gençlik yıllarında geldiği İstanbul'da Mahzuni Şerif'in, Davut Sulari'nin deyişleriyle tanıştı. İlk söylediği deyişlerde gerek saz çalış gerekse okuyuş itibarıyla Davut Sulari'nin etkisi görülür. Davut Sulari'nin kendine özgü bol hançere hareketlerini içeren tavrından uzun süre kurtulamayan Akarsu, kendi deyişlerinde de bu tavrı-kısa bir süre de olsa- denemiştir. Daha sonraları deyişlerinde ve deyiş söyleme tavrında Sulari'nin etkisinden kurtulduğu görülür. 1970'lerden itibaren dönemin etkili aşığı Mahzuni Şerif'in izleri belirir Akasu'da...Uzunca bir süre Mahzuni'nin deyişlerini çalar, okur. Bu arada Alevi-Bektaşi aşık geleneğinden de kopmaz. Pir Sultan, Kul Himmet gibi büyük ozanların birçok deyişini geleneksel kalıplardan çıkmadan seslendirir.

   1980'li yıllarda ise Akarsu, artık kendi kimliğini bulur. O güne kadar usta malı deyişlerle kendini gösteren Akarsu, 80'lerin başından itibaren deyişlerindeki anlatımı güçlü, bağlamasına hakim ve sesini deyiş tavrında kullanabilen bir sanatçı görünümündedir. Bu yıllar adeta parladığı yıllardır Akarsu'nun... "Muhabbet" serisinin her yapıtında yer alır. Eserleri çeşitli türlerde şarkı söyleyen sanatçılar tarafından okunur. Ancak sanatının en verimli ve olgun döneminde yaşama veda eder (2 Temmuz 1993, Sivas Madımak Oteli yangını) Ardında ise milyonlarca seveni ile birlikte 100'den fazla kırkbeşlik plak, 4 uzunçalar, 20 kaset ve yüzlerce deyiş bırakır.

   Muhlis Akarsu'nun yapıtlarına şöyle bir bakıldığında, tümünün lirik bir ifadeyle yapıldığı ve söylendiği hemen fark edilir. Repertuarının büyük bir bölümünde aşk ve sevda deyişlerine yer verdiği görülür. Akarsu'nun yar üzerine söylediği, feleğe çattığı, gurbete içerlediği, ayrılığa üzüldüğü yüzlerce deyişi vardır. Deyişlerinde toplumsal konulara da kayıtsız kalmaz;ancak bu, sevgi üzerine söylediği deyişler kadar çok öne çıkmaz. Birkaç deyişinde cahilliğe, köleliğe, yoksulluğa başkaldırdığı görülür. Alevi-Bektaşi edebiyatının ve müziğinin deyiş türüyle ünlenen aşığı Muhlis Akarsu'nun Pir Sultan Abdal ve Karacaoğlan etkisindeki tavrını her zaman hissetmek mümkündür. Muhlis Akarsu'nun eserlerini dinledikçe gerçekten de akarsu gibi çağlayan sesini hissedecek ve onu sevgiyle anacağız. Ruhu şad olsun.

kaynak: www.welat.org

Nenni Nenni 

Bunca Gamın Bunca Derdin İçinde
Yaşamak Bizlere Zor Nenni Nenni
Sizden Umudumu Kesmem Erenler
Elbet Bir Çaresi Var Nenni Nenni

Üstümüzde Duman Vardır Dağ Gibi
Her Yandan Kuşatmış Sanki Ağ Gibi
Güz Gelince Bozulmuş Bir Bağ Gibi
Ne Hallara Düştük Gör Nenni Nenni

Eğil Gel Akarsu Gel Hakka Eğil
Bir Kere Ağ Yara Vermedin Meyil
Suç Bizim Sevdiğim Kimsede Değil
Gelmişiz Dünyaya Kör Nenni Nenni

Yoruldum Yorgunum

Yoruldum Yorgunum Fazla Gidemem
Neler Etti Kahır Beni Zulm Beni 
Kolay Değil Ben Bu Derdi Çekemem
Zalimin Elinde Koydu Hal Beni

Arsız Değilidim Arsız Ettiler
Saldılar Gurbete Yurtsuz Ettiler 
Yardan Ayırdılar Yarsız Ettiler 
Şimdi Gizli Gizli Kınar El Beni

Akarsuyu Aşka Yaktı Yaradan 
Ömür Bir Gün Gibi Geçti Aradan 
İşte Geldim Gidiyorum Dünyadan 
Oturmuş Bekliyor Kuru Sal Beni 

Pazarlık Edelim Alim Seninle

Pazarlık Edelim Alim Seninle
İki Cihan Senin Haydar Olsun Sen Benim
Hayrını Gör İmanınla Dininle
Hatmin Kur'an Senin Olsun Sen Benim

Ayıp Değilmidir Ademe Minnet
Başına Çalınsın Haydar Hurili Cennet
Dostluk Pazarında Olma Muhannet
Huri Kılman Senin Olsun Sen Benim

Akarsuyum Böyle Vereyim Dursun
Senin Aşkın Onu Yaksın Kavursun
Anladım Alimsin Canımsın Nursun
Kanber Selman Senin Olsun Sen Benim

Ey Sevdiğim Sana Şikayetim Var

Ey Sevdiğim Sana Şikayetim Var
Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin
Ben De Bir İnsanım Bir De Canım Var

  Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin
  Hainsin Oy Zalimsin Oy Nedeyim Oy

Eski Günler Hayalimden Gitmiyor
Dün Dediğin Bugünkünü Tutmuyor
Yiğidim Ya Sana Gücüm Yetmiyor

  Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin
  Hainsin Oy Zalimsin Oy Nedeyim Oy

Akarsuyum Böyle Miydi Ahtımız
Onun İçin Viran Oldu Tahtımız
Umudum Yok Gülmez Artık Bahtımız

  Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin
  Hainsin Oy Zalimsin Oy Nedeyim Oy

Ağlama Gülüm

Günler Gelir Geçer Boşa
Ağlama Gülüm Ağlama
Yazılan Mı Gelir Başa
Ağlama Gülüm Ağlama

Bir Gün Kara Günler Biter
Üzme Beni Artık Yeter
Kavuşmamız Gelir Çatar
Ağlama Gülüm Ağlama

Yaktın Akarsuyu Yaktın
Gurbetten Gurbete Attın
Öldürmekten Beter Ettin
Ağlama Gülüm Ağlama

Deli misin Divanemi Sevdiğim

Her gün başka bir taraftan esersin
Deli misin divanemi sevdiğim vah beni beni
Ne dedim de benden ayrı gezersin
Deli misin divanemi sevdiğim

Yüreğimde açan gülümdün benim
Aşkın deryasında salımdın benim ah beni
Dünyada kanadım kolumdun benim
Deli misin divanemi sevdiğim 

Akarsuyu bilmem böyle mi sevdin
Aşkın ateşiyle sinemi deldin ah beni beni
Benim bu halıma sen sebep oldun
Deli misin divane mi sevdiğim

Sen Yaralı Değilsin Ki 

Zalim Felek Duymadın Mı Sesimi
Sen Yaralı Değilsin Ki Bilesin
Bilemezsin Matemimi Yaşımı 
Sen Yaralı Değilsin Ki Bilesin

Gurbet Elde Günde Ömrüm Çürüyor
Eller Beni Bir Biçare Biliyor 
Akarsuya Gelen Bir Tas Vuruyor
Sen Yaralı Değilsin Ki Bilesin

Tuba Büyüküstün Evleniyor Mu? Sami Saydan Tuba Büyüküstün

Oyuncu Tuba Büyüküstün, görüntü yönetmeni sevgilisi Sami Saydan'dan evlilik teklifi aldı. Çift dizinin çekimleri tamamlandıktan sonra nikah masasına oturacak Genç oyuncu Tuba Büyüküstün ile görüntü yönetmeni sevgilisi Sami Saydan’ın 1 yıllık ilişkileri evliliğe gidiyor. Vatan'ın haberine göre görüntü yönetmenliğini yaptığı “Kasaba” isimli dizi nedeniyle Antakya’da bulunan Sami Saydan, kendisine sürpriz yapıp sete gelen Büyüküstün’e burada evlenme teklifi yaptı. Bu teklifi hiç düşünmeden kabul eden Büyüküstün, düğün için ise başrolünde oynadığı “Benim Güzel Meleğim” isimli dizinin çekimlerinin bitmesini bekliyor.

Burcunuza Göre Karakterinizi Öğrenin - Burcunuza Göre Karakteriniz Nedir? Bakın Öğrenin

Gary Goldschneider ve Joost Elffers'in hazırladığı "The Secret Language of Birthdays" (Doğum Günlerinin Gizemli Dili) adlı kitaba göre, örneğin Ali 4 Mayıs'ta doğmuşsa "Dadı Ali", Ahmet 5 Mayıs'ta doğmuşsa "Külyutmaz Ahmet" oluyor.

İşte doğum günlerine göre kişilik özellikleriniz:

KOÇ (21 Mart - 20 Nisan)
21 Mart Berrak
22 Mart Doğrucu
23 Mart Meraklı
24 Mart Sade
25 Mart Dinamik
26 Mart Güvenilir
27 Mart Başlatıcı
28 Mart Masum
29 Mart Gözlemci
30 Mart Uzlaşmaz
31 Mart İnatçı
1 Nisan Ağırbaşlı
2 Nisan İdealist
3 Nisan Dayanıklı
4 Nisan Kararlı
5 Nisan İş bitirici
6 Nisan Deneyci
7 Nisan Coşkulu
8 Nisan Vicdanlı
9 Nisan Ölçüsüz
10 Nisan Gözüpek
11 Nisan Politik
12 Nisan Sosyal
13 Nisan Kutsal
14 Nisan Gelenekçi
15 Nisan İnsancıl
16 Nisan Komik
17 Nisan Ciddi
18 Nisan Savunmacı
19 Nisan İradeli
20 Nisan Mücadeleci

BOĞA (21 Nisan - 20 Mayıs)
21 Nisan Sorumlu
22 Nisan Sağlam
23 Nisan Ürkek
24 Nisan Korumacı
25 Nisan Maddeci
26 Nisan Terbiyeli
27 Nisan Yeterli
28 Nisan Sadık
29 Nisan Hüzünlü
30 Nisan Vazifeşinas
1 Mayıs Alaycı
2 Mayıs İnceleyici
3 Mayıs İletişimci
4 Mayıs Dadı
5 Mayıs Külyutmaz
6 Mayıs Fantastik
7 Mayıs Düşkün
8 Mayıs Dobra
9 Mayıs Mert
10 Mayıs Yalnız
11 Mayıs Gezgin
12 Mayıs Bağımsız
13 Mayıs Çekici
14 Mayıs Taşkın
15 Mayıs Hayalci
16 Mayıs Becerikli
17 Mayıs Çetin
18 Mayıs Hareketli
19 Mayıs İknacı
20 Mayıs Dışavurumcu

İKİZLER (21 Mayıs - 21 Haziran)
21 Mayıs Yaratıcı
22 Mayıs Destansı
23 Mayıs Aktarıcı
24 Mayıs Görkemli
25 Mayıs Cüretkar
26 Mayıs Anaç
27 Mayıs Fedakar
28 Mayıs Fevri
29 Mayıs Acar
30 Mayıs Çevik
31 Mayıs Kırıcı
1 Haziran Gözde
2 Haziran Çözücü
3 Haziran Edalı
4 Haziran Eleştirici
5 Haziran Öncü
6 Haziran Hayalperest
7 Haziran Eğlendiren
8 Haziran Etkili
9 Haziran Israrcı
10 Haziran Yanar döner
11 Haziran Göçebe
12 Haziran İyimser
13 Haziran Maceraperest
14 Haziran Fırtınalı
15 Haziran Ayartıcı
16 Haziran Paragöz
17 Haziran Sanatçı
18 Haziran Cimri
19 Haziran Kışkırtıcı
20 Haziran Cazibeli
21 Haziran Keyifli

YENGEÇ (22 Haziran - 22 Temmuz)
22 Haziran Alkışçı
23 Haziran Büyüleyici
24 Haziran Sihirbaz
25 Haziran Yenilikçi
26 Haziran Dirençli
27 Haziran Savunmacı
28 Haziran Duygusal
29 Haziran Havai
30 Haziran Güdümlü
1 Temmuz Kopmuş
2 Temmuz Baygın
3 Temmuz Vefalı
4 Temmuz Temsilci
5 Temmuz Şovmen
6 Temmuz Arzulu
7 Temmuz Teşhirci
8 Temmuz Pragmatik
9 Temmuz Şaşkın
10 Temmuz Dengesiz
11 Temmuz Dikkafalı
12 Temmuz İnandırıcı
13 Temmuz Fırsatçı
14 Temmuz Abartıcı
15 Temmuz Baştan çıkaran
16 Temmuz Gergin
17 Temmuz Profesyonel
18 Temmuz İçten
19 Temmuz Mekanik
20 Temmuz İstikrarsız
21 Temmuz Trajikomik
22 Temmuz Dalgalı

ASLAN (23 Temmuz - 23 Ağustos)
23 Temmuz İş bitirici
24 Temmuz Değişken
25 Temmuz Kahraman
26 Temmuz Müjdeci
27 Temmuz Kararlı
28 Temmuz Şampiyon
29 Temmuz Gelenekçi
30 Temmuz Somut
31 Temmuz İnsancıl
1 Ağustos Özgün
2 Ağustos Çok yönlü
3 Ağustos Sorgulayıcı
4 Ağustos Rehber
5 Ağustos Soğukkanlı
6 Ağustos Eşsiz
7 Ağustos Temiz yüzlü
8 Ağustos Numaracı
9 Ağustos Hisli
10 Ağustos Kadife sesli
11 Ağustos Onaylayıcı
12 Ağustos Muhafazakâr
13 Ağustos Tuhaf
14 Ağustos Kopyacı
15 Ağustos Emredici
16 Ağustos Hararetli
17 Ağustos Öfkeli
18 Ağustos Dayanıklı
19 Ağustos Şaşırtıcı
20 Ağustos Gizemli
21 Ağustos Dışa dönük
22 Ağustos Deneyimli
23 Ağustos Kusursuz

BAŞAK (24 Ağustos - 23 Eylül)
24 Ağustos Cinfikirli
25 Ağustos Kontrolsüz
26 Ağustos Yardımsever
27 Ağustos Sosyal
28 Ağustos Dilbaz
29 Ağustos Yapıcı
30 Ağustos Sert
31 Ağustos Gösterişçi
1 Eylül Mantıklı
2 Eylül İşkolik
3 Eylül Başına buyruk
4 Eylül İnşa eden
5 Eylül Hükümdar
6 Eylül Kaderci
7 Eylül Başarılı
8 Eylül Titiz
9 Eylül Talepkar
10 Eylül Azimli
11 Eylül Dramatik
12 Eylül Savaşçı
13 Eylül İhtiraslı
14 Eylül Kavrayışlı
15 Eylül Yönetici
16 Eylül Coşkun
17 Eylül Azimli
18 Eylül Ketum
19 Eylül İyi görünümlü
20 Eylül Amir
21 Eylül Zevkli
22 Eylül Yorulmak bilmez
23 Eylül Güncel

TERAZİ (24 Eylül - 23 Ekim)
24 Eylül Avare
25 Eylül Taşlamacı
26 Eylül Sabırlı
27 Eylül Hırslı
28 Eylül Kalp kıran
29 Eylül Tepkisel
30 Eylül Gafçı
1 Ekim İz sürücü
2 Ekim Sivri
3 Ekim Modacı
4 Ekim Düzelmez
5 Ekim İlkeli
6 Ekim Bohem
7 Ekim Muhalefet
8 Ekim Romantik
9 Ekim Cüretkar
10 Ekim Ekonomik
11 Ekim Rahat
12 Ekim Edalı
13 Ekim Zor
14 Ekim Ilımlı
15 Ekim Oyuncu
16 Ekim Yargıç
17 Ekim Dengeli
18 Ekim Lider
19 Ekim Pırıltılı
20 Ekim Modern
21 Ekim Benzersiz
22 Ekim Cazibeli
23 Ekim Çelişkili

AKREP (24 Ekim - 22 Kasım)
24 Ekim Detaycı
25 Ekim Saf
26 Ekim Organizatör
27 Ekim Mesafeli
28 Ekim Araştırmacı
29 Ekim Yenilikçi
30 Ekim İleriyi gören
31 Ekim Pür dikkat
1 Kasım Saldırgan
2 Kasım Dönüştüren
3 Kasım Dünyevi
4 Kasım Kışkırtan
5 Kasım Gerçekçi
6 Kasım Enerjik
7 Kasım Kaşif
8 Kasım Çılgın
9 Kasım Cezbedici
10 Kasım Değişken
11 Kasım Gizli
12 Kasım Karizmatik
13 Kasım Yorumcu
14 Kasım Soruşturmacı
15 Kasım Rastlantısal
16 Kasım Patron
17 Kasım Köprü
18 Kasım Huysuz
19 Kasım Yorumcu
20 Kasım Kafası karışık
21 Kasım Şık
22 Kasım Liberal

YAY (23 Kasım - 21 Aralık)
23 Kasım Saygısız
24 Kasım Neşeli
25 Kasım Çabalayan
26 Kasım Özel
27 Kasım Heyecanlı
28 Kasım Çapkın
29 Kasım Öneren
30 Kasım Saldıran
1 Aralık Şen
2 Aralık Vurdumduymaz
3 Aralık Hünerli
4 Aralık Metanetli
5 Aralık Emin
6 Aralık Seçici
7 Aralık Benmerkezci
8 Aralık Terk edilmiş
9 Aralık Süslü
10 Aralık Arzulu
11 Aralık Yoğun
12 Aralık Narsist
13 Aralık Marifetli
14 Aralık Gösterişli
15 Aralık Olgun
16 Aralık Uçuk
17 Aralık Kimyager
18 Aralık İri
19 Aralık Bakıcı
20 Aralık Doğuran
21 Aralık Muamma

OĞLAK (22 Aralık - 20 Ocak)
22 Aralık Enerjik
23 Aralık Sarsıcı
24 Aralık Karmaşık
25 Aralık Doğal
26 Aralık Yılmaz
27 Aralık Yardımcı
28 Aralık Çokbilmiş
29 Aralık Üstün
30 Aralık Az ve öz
31 Aralık Estetik
1 Ocak Düzenleyici
2 Ocak Bencil
3 Ocak Yoğun
4 Ocak Formülcü
5 Ocak Kendini onaran
6 Ocak İçerikli
7 Ocak Sıradışı
8 Ocak Fenomen
9 Ocak Hevesli
10 Ocak Görünmez
11 Ocak Değerli
12 Ocak Vahşi
13 Ocak Seyyar
14 Ocak Kaynaşan
15 Ocak Çaresiz
16 Ocak Ergin
17 Ocak Ağırsıklet
18 Ocak Çocuksu
19 Ocak Hayalperest
20 Ocak Başıboş

KOVA (21 Ocak - 19 Şubat)
21 Ocak Lider
22 Ocak Bocalayan
23 Ocak Kişilikli
24 Ocak Ulaşılmaz
25 Ocak Kaderci
26 Ocak Faal
27 Ocak Gelişmiş
28 Ocak Dayanılmaz
29 Ocak Kavgacı
30 Ocak Mükellef
31 Ocak Şair
1 Şubat Gönüllü
2 Şubat Kaliteli
3 Şubat Hakiki
4 Şubat Bükülmez
5 Şubat Hatip
6 Şubat Popüler
7 Şubat Ütopik
8 Şubat Müneccim
9 Şubat Canlı
10 Şubat Yürekten
11 Şubat Rahat
12 Şubat Birleştirici
13 Şubat Çevik
14 Şubat Hazır cevap
15 Şubat Mucit
16 Şubat Animatör
17 Şubat Sebatkâr
18 Şubat Dahi
19 Şubat Kâşif

BALIK (20 Şubat - 20 Mart)

20 Şubat İzlenimci
21 Şubat Candan
22 Şubat Evrensel
23 Şubat Tutarlı
24 Şubat Verici
25 Şubat Bahaneci
26 Şubat Uyandıran
27 Şubat Hakiki
28 Şubat Hoşlanılan
29 Şubat Delikanlı
1 Mart Sanatçı
2 Mart Tutsak
3 Mart Tasarımcı
4 Mart Soyut
5 Mart Cennet cehennem
6 Mart Güzel
7 Mart Somut
8 Mart Aykırı
9 Mart Astronot
10 Mart Psikolog
11 Mart Sezgili
12 Mart Atak
13 Mart Kaçınılmaz
14 Mart Görece
15 Mart Çok bilmiş
16 Mart Esin
17 Mart Havai
18 Mart Kararsız
19 Mart Israrcı
20 Mart Oyunbaz

Cennet Kuşu Çiçeği Resimleri - Cennet Kuş Çiçeği Hakkında

Muzgillerdendir. Anavatanı Afrika'dır. Saksıda yetiştirildiğinde 1 m kadar uzayıp, çevresine 60 cm kadar yayılabilir. Açık yeşil renkli, derimsi dokulu, uzun saplı ve kürek biçimli yaprakları 50 cm'ye kadar uzayabilir. Nisan, Mayıs aylarında başlayarak açan 15 cm uzunluktaki çiçekleri yeşil-mor renkli gaga biçimli bir çiçek tabanından çıkan sarı, turuncu çanakyaprakları ve koyu mavi renkli taç yapraklarıyla kuş kafasını andıran bir güzel görüntü oluşturur. Her çiçek, birkaç hafta süreyle açık kalır, daha sonra bitki yeni çiçekler açar. Cennet Kuşu çiçeği tohumları veya ilkbahar mevsiminde alınan piliçleri sayesinde çoğaltılır.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:

Toprak: İçinde organik maddeleri bol bulunan bahçe toprağı nemli kalacak biçimde sulanmalı, sonbahar ve kış mevsimlerinde daha az su verilmelidir. Bitkinin yapraklarının nemli bir bezle silinmesi iyi sonuç verir.

Su: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde bitkinin saksısındaki toprağı nemli kalacak şekilde sulamalı, sonbahar ve kış mevsimlerinde daha az su verilmelidir. Bitkinin yapraklarının nemli bir bezle silinmesi sonuç verir.

Işık: Aydınlık ve havadar yerleri seven çiçek, üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır.

Sıcaklık: Ilık ortamları seven çiçek, kışın en düşük 10 derece sıcaklığa kadar dayanabilir.

Gübre: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde ayda iki kez, sonbahar ve kış mevsimlerinde ayda bir kez standart sıvı gübre verilir.

Saksı Değiştirme: Çiçeğin kökü saksısını doldurmuşsa, lkbahar mevsiminde uygun toprak eklenerek saksı bir numara büyüğü ile değiştirilir

Elif - Elini Tutmasam Dinle - iPek Elini Tutmasam Klibi Klip izle Amatör


 


Elif - Elini Tutmasam Dinle - Elif Elini Tutmasam Klibi Klip izle Amatör bir Şarkı dinle izle - İpek elini tutmasam amatör şarkı

Bkm Mutfak'da Yangın Çıktı Haberi.. Bkm Mutfak'da Yangın Paniği

BEŞİKTAŞ Kültür Merkezi (BKM) bünyesindeki ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar’ adlı program oyuncularının provalarını yaptıkları aynı zamanda lokal olarak kullanılan ‘BKM Mutfak’ bölümünde yangın çıktı.

Elektrik kontağından çıktığı sanılan yangın sonrası saat 18.30 sıralarında BKM'de dumanlar yükseldiğini görenler itfaiyeyi aradı. İtfaiye kısa sürede yangına müdahale etti. Alevler kısa sürede söndürülürken, çevrede toplanan çok sayıda kişi itfaiyenin çalışmalarını izledi.  Yangın, Yılmaz Erdoğan’a telefonla bildirilirken, Ersin Korkut, Bülent Emrah Parlak ile Şevket Süha Tezel’in de aralarında bulunduğu BKM Mutfak oyuncuları da olay yerine geldi.
Yetkililer programın dekorasyonuna herhangi bir zarar gelmediğini, yanan yerin sadece oyuncuların çalıştıkları bölüm olduğunu söyledi. 

kaynak: hürriyet

9 Dakikada 9 Gol !

Ellerini kollarını sallayarak gol attılar. Hem de 9 dakikada 9 gol atarak. Antreman maçında bile böyle rahatlık olmaz.

Brezilya Maranhao Bölgesel Ligi'nde 11-0 biten bir maç tartışmalara neden oldu.

Brezilya Bölgesel Ligi'nde rakibini son 9 dakikada bulduğu 9 golle 11-0 yenen Viana takımı bir üst lige çıktı. Federasyon maçla ilgili soruşturma başlattı.

Son 9 dakikada atılan 9 gol Brezilya Bölgesel Ligi takımı Viana'yı bir üst lige taşıdı.

Bir üst lige çıkmak için mücadele eden Moto Club, Santa Quiteria'yı 5-1 mağlup etti.

Moto Club ile çekişen Viana takımı ise Chapadinha ile karşı karşıya geldi. Maçın 81. dakikasında 2-0 önde olan Viana, son 9 dakikada bulduğu 9 golle maçı 11-0 kazandı ve rakibini averajla geçerek bir üst lige çıktı.

Görüntülere bakıldığında Chapadinha takımının maçı adeta bıraktığı görülürken, Brezilya Futbol federasyonu karşılaşma hakkında soruşturma başlattı.

Onur Koç - Elini Tutmasam Dinle - Klibi KLip izle Amatör Klipler


 

Onur Koç Elini Tutmasam uyuyamam ki Amatör klip klibi izle Dinle

İzlesene - Adaletsiz Seçim Amatör Şarkı Dinle Klibi Klip izle


 

İzlesene - Adaletsiz Seçim Amatör Şarkı Dinle Klibi Klip izle

İbn-i Sina Hayatı - İbn-i Sina Eserleri Yapıtları İbni Sina Yaşamı Resimleri

Büyük Türk bilginidir. Ailesi Belh’ten gelerek Buhara’ya yerleşmişti. İbni Sinâ, babası Abdullah, maliyeye ait bir görevle Afşan’dayken orada doğdu. Olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken Kur‘an-ı Kerim’i ezberledi. 18 yaşında çağının bütün ilimlerini öğrendi. 57 yaşındayken Hemedan’da öldüğü zaman 150′den fazla eser bıraktı. Eserleri Latince’ye ve Almanca’ya çevrilmiş, tıp, kimya ve felsefe alanında Avrupa’ya ışık vermiştir. Onu Latinler “Avicenna” adıyla anarlar ve eski Yunan bilgi ve felsefesinin aktarıcısı olarak görürler.


İbni Sinâ, daha çocukluğunda, çevresini hayrete düşüren bir zekâ ve hafıza örneği göstermiştir. Küçük yaşta çağının bütün, ilimlerini öğrenmişti. Gündüz ve gece okumakla vakit geçirir, mum ışığında saatlerce, çoğu zaman sabahlara kadar çalışırdı. Pek az uyurdu. Kafası öylesine doluydu ki, uyanık iken çözemediği bir takım meseleleri uykusunda çözer ve uyandığı zaman cevaplandırılmış bulurdu.Bir keresinde, Aristo metafiziğini inceliyordu. Defalarca okuduğu halde bir türlü esasını kavrayamamıştı. Buhara çarşısında gezerken sergide bir kitap gördü. Mezat tellâlı, bunu satın almasını, bu sayede birçok meseleyi kolayca halledebileceğini söyledi. Bir mezat tellâlının bildiği kitabı bilememek, İbni Sînâ’ya çok güç geldi. Onun okuma huyunu herkes öğrendiği için, bilhassa kitap satıcıları kendisini tanıyorlardı. İbni Sînâ, kendisine tavsiye edilen Fârabî’nin Aristo’ya ait şerhini satın aldı. Bir defa okumakla, o çözemediği noktaların büyük bir açıklığa kavuştuğunu gördü: “Şükür sana Yârabbi!” diye secdeye kapandı ve Fârabî’nin yolunda fukaralara sadaka dağıttı. Oysa, İbni Sinâ doğduğu zaman Fârabî otuz yaşındaydı ve bu olay geçtiği sırada da hayattaydı.

Buhara Emiri Nuh İbni Mansur’u ağır bir hastalıktan kurtardı ve bu yüzden de Samanoğulları sarayının kütüphenisinde çalışma iznini aldı. Bu sayede pek çok eseri elinin altında bulduğu için vaktini kitap okumak ve yazmakla geçirdi. Hükümdar öldüğü zaman o, henüz yirmi yaşındaydı ve Buhârâ’dan ayrılarak Harzem’e gitti: EI-Bîrûni gibi büyük bir şöhret ve değerin, onun çalışkanlığına, bilgisine değer vermesi, kendisini yanına kabul etmesi, beraber çalışması, hakkında kıskançlığa yol açtı. Bu yüzden takibata bile uğradı. Harzem’de barınamayarak yeniden yollara düştü. Şehirden şehre dolaşarak nihayet Hemedan’a kadar geldi ve orada kalmaya karar verdi.

İbni Sînâ, çoğu fizik, astronomi ve felsefeyle ilgili olarak 150 civarında eser yazmıştı. Farsça olan birkaçı dışında bunların hepsi Arapça’dır. Çünkü o devirde ilim eserlerini Arap diliyle yazmak âdetti. Arapça’ya bu bakımdan değer verilirdi. Bilhassa tıp ilmine dair araştırmaları son derece orijinal ve doğrudur. Bu yüzden doğu ve batı hekimliğine kelimenin tam anlamıyla, 600 yıl, hükmetmiştir. Kendisinden sonra yetişen Gazâli, Fârabî’yi’ ondan öğrenmiştir. Düşünce ve anlayış bakımından İbn-i Sina, Farabî ile İmam Gazâlî arasında bir köprü vazifesi görür. Yunan felsefesini İslâm ilmi olan Kelâm ile, yâni Tanrı bilgisiyle bağdaştırmaya uğraşmıştır. Eğer o gelmeseydi, Farabî’nin kurduğu temel Gazâli’nin yorumuyla gelişemeyecek, arada büyük bir boşluk hasıl olacaktı.

Eserleri Batı dillerine Latince yoluyla çevrilerek Avicenna diye şöhrete ulaşan İbni Sinâ, yanlış olarak bir süre Avrupa’da İranlı hekim ve filozof olarak tanınmıştır. Bunun da sebebi, eserlerini Türkçe yazmamış olmasındandır… Bununla beraber, batılılar da kendisini Hâkim-i Tıb, yani hekimlerin piri ve hükümdarı olarak kabul etmişlerdir. 16 yaşındayken pratik hekimliğe başlayan İbni Sinâ, resmî saray doktorluğu da yapmıştır. Ama şöhreti her ne kadar tip ilmiyle ilgiliyse de asıl kişiliği, Ortaçağda uzun süre tartışma konusu olan Tanrı varlığının mutlak bir zorunluluk olduğu konusundaki Kelâm meselelerine getirdiği kesin çözüm yolundan ileri gelmektedir.

Matematik, astronomi, geometri alanlarında geniş araştırmaları vardır. İnsan bilgisinin Tanrıyı ve kâinatı mutlak şekilde anlamaya elverişli olmadığını söylerken, aklın varlığını kabul eder. İnsandan bağımsız bir ruhun varoluşu, İbni Sînâ’ya göre Tanrıdan yansıyan bir delildir. İbni Sînâ, tıp araştırmaları yaparken bazı hastalıkların bulaşmasında göze görünmeyen birtakım yaratıkların etkisi olduğunu, yani mikropların varlığını sezmiş ve bu bilinmeyen mahluklardan eserlerinde sık sık bahsetmiştir. Mikroskobun henüz bilinmediği bir devirde böyle bir yargıya varmak çok ilginçtir.

Şifa adlı eseri bir felsefe ansiklopedisidir. Diğer eserlerine gelince bunlar arasında en tanınmış olanlarından: el-Kanun fi’t-Tıb isimli kitabı tamamen bir tıp ansiklopedisidir. Necât ve İşârât adlı kitapları ve Aristo’nun felsefesini anlatan yirmi ciltlik Kitâbü’l-İnsâf’ı başta gelen eserlerindendir.İbni Sina kimya alanında da çalıştı ve önemli keşiflerde bulundu. Bu hususta Berthelet, kimya ilminin bugünkü hale gelmesinde İbni Sina’nın büyük yardımı olduğunu söyler.Bu çalışmaları ve etkileriyle İbni Sina Doğu ve Batı kültürünü geliştiren büyük bilginlerden biri oldu. Bütün bunlardan başka İbni Sina çok güzel şiirler yazdı. Hatta Türkçe olarak yazmış olduğu şiirler de vardır.

İbni Sina, 1037 tarihinde Hemedan’da mide hastalığından öldü.

İbn-i Sina’nın asıl büyüklüğü doktorluğundadır. Şifâ adındaki 18 ciltlik ansiklopedisi, ismine rağmen tıptan çok matematik, fizik, metafizik, teoloji, ekonomi, siyaset ve musiki konularını içine alır. Onun tıp şaheseri, kısaca Kanûn diye bilinen el-Kanûn Fi’t-Tıb adlı büyük kitabıdır. Eser, fizyoloji, hıfzıssıhha, tedavi ve farmakoloji bahislerine ayrılmıştır. Konular dikkatle incelendiğinde İbn-i Sina’nın bugünkü tıp için bile geçerli olan pek çok ileri görüşleri bulunduğunu; mesela mikroskop olmadığı halde, hastalıkların ‘mikrop’ mefhumuna benzer yaratıklarca meydana getirildiğini sezebildiğini görürüz.

İbn-i Sina’nın Kanûn adlı eseri XII. yüzyılda Latince’ye çevrildi ve Batı tıp aleminde bir patlama tesiri yaptı. Roma’nın Galen’i de, Er Razi’de ilimde eriştikleri tahtlarından indirildiler ve çağın Fransa’sının en meşhur tıp fakülteleri olan Montpellier ve Lauvain Üniversiteleri’nin temel kitabı Kanûn oldu. Durum XVII. yüzyılın ortalarına kadar böyle devam etti ve İbn-i Sina, 700 yıl Avrupa’nın tıp hocası oldu. Altı yüzyıl önce Paris Tıp Fakültesi’nin kütüphanesinde bulunan 9 ana kitabın en başında İbn-i Sina’nın Kanûn’u yer almıştır.

Bugün hala Paris Üniversitesi’nin tıp fakültesi öğrencileri St. Germain Bulvarı yanındaki büyük konferans salonunda toplandıklarında iki Müslüman doktorun duvara asılı büyük boy portresiyle karşılaşırlar. Bu iki portre, İbn-i Sina ve er-Razi’ye aittir.

İbni-Sina ve Felsefe

İslam filozofu. Aristotelesçi felsefe anlayışını İslam düşüncesine göre yorumlayarak, yaymaya çalışmış, görgücü-usçu bir yöntemin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Buhara yakınlarında Hormisen’de doğdu, 21 Haziran 1037′de Hemedan’da öldü. Gerçek adı Ebu’l-Ali el-Hüseyin b. Abdullah İbn Sina’dır. Babası, Belh’ten göçerek Buhara’ya yerleşmiş, Samanoğulları hükümdarlarından II. Nuh döneminde sarayla ilişki kurmuş, yüksek görevler almış olan Abdullah adlı birisidir. İbn Sina, önce babasından, sonra çağın önde gelen bilginlerinden Natilî ve İsmail Zahid’den mantık, matematik, gökbilim öğrenimi gördü. Bir süre tıpla ilgilendi, özellikle, hastalıkların ortaya çıkış ve yayılış nedenlerini araştırdı, sağıltımla uğraştı. Bu alandaki başarısı nedeniyle, II. Nuh’un özel hekimi olarak görevlendirildi, onu sağlığa kavuşturunca, dönemin önde gelen tıp bilginlerinden biri olarak önem kazandı.

İbn Sina’nın felsefeye karşı ilgisi deney bilimleriyle başlamış, Aristoteles ve Yeni-Platoncu görüşleri incelemekle gelişmiştir. İslam ve Yunan filozoflarının görüşlerini yorumlayan ve eleştiren İbn Sina’nın ele aldığı sorunlar genellikle, Aristoteles ve Farabi’nin düşünceleriyle bağımlıdır. Bunlar da, bilgi, mantık, evren (fizik), ruhbilim, metafizik, ahlak, tanrıbilim ve bilimlerin sınıflandırılmasıdır. Belli bir düşünce dizgesine göre yapılan bu düzenlemede her sorun bağımsız olarak ele alınıp çözümüne çalışılır.

Bilgi sezgi ile kazanılan kesin ilkelere göre sonuçlama yoluyla sağlanır. Bu nedenle, bilginin gerçek kaynağı sezgidir. Bilginin oluşmasında deneyin de etkisi vardır, ancak bu etki usun genel geçerlik taşıyan kurallarına uygundur. Ona göre “bütün bilgi türleri usa uygun biçimlerden oluşur.” Bilginin kesinliği ve doğruluğu usun genel kurallarıyla olan uygunluğuna bağlıdır. Us kuralları, insanın anlığında doğuştan bulunan, değişmez ve genel geçerlik taşıyan ilkelerdir. Sonradan, duyularla kazanılan bilgi için de bu kurallara uygunluk geçerlidir. Deney verileri us ilkelerine göre, yeni bir işlemden geçirilerek biçimlenir, onların bundan öte bir önem ve anlamı yoktur. Çelişmezlik, özdeşlik ve öteki varlık ilkeleri, usta bulunur, deneyden gelmez.

İbn Sina’ya göre varlık, tasarlamakla bağlantılıdır. Bütün düşünülenler vardır ve var olanlar tasarlanabilen düşünülür biçimlerdir (makuller). Bu nedenle, düşünmekle var olmak özdeştir. Atomcu görüşün ileri sürdüğü nitelikte bir boşluk yoktur. Uzay ise, bir nesnenin kapladığı yerin iç yüzüdür. Varlık kavramı altında toplanan bütün nesnelerin değişmeyen, sınır ve niteliklerini koruyan belli bir yeri vardır. Devinme, bir nesnenin uzayda eyleme geçişidir.

Mantık insanı gerçeklere ulaştırmaz, yalnız birtakım yanılmalardan korur. Düşünme yetisi gerçeği kavramak için mantıktan geçici bir araç olarak yararlanır. Düşünme eyleminin sağlıklı olması için mantık, ilkeler ve kurallar koyabilir, anlıkta bulunan ve bilinen bilgilerden yola çıkarak, bilinmeyenleri saptama olanağı sağlar. Bu özelliği nedeniyle, mantık, düşünmenin genel kurallarını bulan, düzenleyen, bu kurallar arasındaki gerekli bağlantıyı ve birliği kuran bir bilimdir. Mantık kuralları, genel geçerlik taşıyan ve değişmeyen kesin kurallardır. Mantığın kavramlar ve yargılar olmak üzere iki alanı vardır. Her bilimsel bilgi ya kavram ya da yargılara dayanır. Kavram, ilk bilgidir ve terim ya da terim yerine geçen bir nesneyle kazanılır. Yargı ise, tasımla kazanılır.

Mantığın konusu incelenirken, tanım temel alınmalıdır. Tanımlar birbirlerine bağlandıklarında, kanıt ve çıkarıma varılır. Kavram, önce tekil bir algıdır (sezgi). Yargı ise, iki tekil terim arasındaki ilişkidir. Kavramlar, açık ve kapalı belirleme olarak ikiye ayrılır. Varlığın, töz, nicelik, nitelik, ilişki, yer, zaman, durum, iyelik, etki, edilgi gibi on kategorisi vardır.

İbn Sina mantığında en önemli yeri tanım tutar. Bir kavramı tanımlamak için, bu kavramın bireylerinden biri göz önüne alınmalıdır. Tikelin belirlenmesi tümelden kolaydır. Eksiksiz bir tanım yakın cins ile yapılmalıdır. En yetkin tanımsa, kavramın yakın cinsi ile türsel ayrımdan oluşur. Tanım ikiye ayrılır; Gerçek tanım ve sözcük tanımları.

Önermeler, yüklemli ve koşullu olabilirler. Yüklemli önerme, bir düşünce ötekine yüklendiği zaman ya onaylanır ya da yadsınır. Koşullu önermeler, bir ötekinin koşulu ya da sonucu olarak bağlanan terimlerde görülür. Önermeler varsayımlı, nitelik ve nicelikleri bakımından, tekil, belirsiz ve belirli olur. Tasım, bitişik ve ayrık olmak üzere ikiye ayrılır. Bitişik tasımların öncüleri anlam bakımından, sonuç önermesini içerir. Ayrık tasımlarda ise sonuç önermesi öncüllerde bulunabilir.

Tümeller, bütün varlık türlerinin oluşumundan önce, Tanrı düşüncesinde, birer tanrısal kavram olarak vardır. Varlıkların oluş nedeni ve onlara biçim kazandıran tümellerdir. Tümeller Tanrı’da ussal olarak bulunan, nesnelerde ve bireylerde içkin olan, öteki de nesnelerin dışında ve anlıkla birlikte olan mantıksal tümel diye üçe ayrılır. Birinci türe giren tümel, metafiziği ilgilendirir. İbn Sina fiziği, metafiziğe giriş olarak düşünür.

Fiziğin konusu madde ve biçimden oluşan nesnelerdir. Biçim, maddeden önce yaratılmıştır. Maddeye bir töz özelliği kazandıran biçimdir. Maddeden sonra ilinek gelir. Biçimler maddeye, ilinekler ise, töze katılır. Doğal nesneler kendi öz ve nitelikleriyle bilinir. Bütün nitelikler de birinci nitelikler ve ikinci nitelikler olmak üzere ikiye ayrılır. Birinci nitelikler nesnelere bağlıdır, ikinciler ise, nesnelerden ayrı olarak varlığını sürdürür. İbn Sina’ya göre, nesnel evrende bulunan güç ve devinimin temelini ikinci nitelikler oluşturur. Nesneler, kendilerinde bulunan gizli güçle devinime geçerler. Bu güç ise, doğal güç, öznel güç, tinsel güç olmak üzere üç türlüdür. Doğal güç, nesnede doğal biçim ve yerlerle ilgili nitelikleri taşır. Çekim ve ağırlık bu türdendir. Öznel güç, nesneyi devingen ya da durağan duruma getirir. Bunda da, bilinçli ya da bilinçsiz olma özelliği bulunur. Tinsel güç, herhangi bir organın, aracın yardımı olmaksızın doğrudan doğruya bir istençle eylemde bulunmaktadır. Buna, gökkatlarının özleri adı da verilir. İbn Sina’nın geliştirdiği bu güç kuramının kaynağı Aristoteles ve Yeni-Platonculuk’tur. Ancak, o bu güçlerin sonsuz olduğu kanısında değildir. Ona göre, zaman ve devinim kavramları da birbirine bağlıdır, çünkü, devinimin bulunmadığı, algılanmadığı bir yerde zaman da yoktur.

İbn Sina’nın felsefesinde, Aristotelesi’in geliştirdiği düşünce dizgesine uygun olarak, ruh kavramının önemli bir yer tuttuğu görülür. Ona göre, biri bitkisel, öteki insanla ilgili olmak üzere, iki türlü ruh vardır. İnsan ruhu, gövdeye gereksinme duymadan, doğrudan doğruya kendini bilir, bu nedenle, tinsel bir tözdür. Gövdeyi devindiren, ona dirilik kazandıran bu tözün başka bir özelliği de, yetkin düşünme yeteneği anlık olmasıdır. Düşünme eylemi yaratan ruhtur, o gövdeyi gerektirmez, ancak gövde var olabilmek için tini gereksinir. İnsan ruhu gövde biçiminde değildir, usa uygun biçimleri kavramaya elverişli bir töz olduğundan, gövdesel yapıda yer alamaz. Gövde, bölünebilen öğelerden oluşmuş bir bütündür, oysa tin, bir birliktir, bölünmeye elverişli değildir, sürekli olarak özünü ve birliğini korur. Tin, bütün izlenimleri gövde aracılığıyla alır, anlık yoluyla kavramları, kavramlara dayanarak usa vurmayı oluşturur. Bu yüzden, gövdeyle dolaylı bir bağlantısı vardır. Ancak, bu bağlantı tin için bir oluş koşulu değildir.

Canlı sorununa, gözleme dayalı bir ruhbilim anlayışıyla çözüm arayan İbn Sina’ya göre dirilik bir bileşimdir. Doğal organların, göksel güçler yardımıyla bileşmesinden canlılar ortaya çıkar. Bu olay da, belli aşamalara uygun olarak gerçekleşir. İlk ortaya çıkan canlı bitkidir. Bitkide tohumla üreme, beslenme ve büyüme güçleri vardır. İkinci aşamada ortaya çıkan hayvanda ise, kendi kendine devinme ve algı güçleri bulunur. Devinme gücünden isteme ve öfke doğar. Algı gücü de, iç ve dış algı olmak üzere ikiye ayrılır. İnsan özü doğal evrim sürecinde en üst düzeyde gerçekleşmiş bir oluşumdur, bu nedenle, öteki varlıklardan ayrılır. İnsanda dış algı duyumlarla, iç algı da , beynin ön boşluğunda bulunan ortak duyu ile sağlanır. Duyularla alınan izlenimler bu ortak duyu ile beyne gider. Beynin, ön boşluğunda sonunda, tasarlama yetisi bulunur. Bu yeti duyu izlenimlerini sağlamaya yarar. İnsan için en önemli olan düşünen öz yapıcı ve bilici güçlerle donatılmıştır. Yapıcı güç (us) gerekli ve özel eylemler için gövdeyi uyarır. Bilici güç ise, yapıcı gücü yönlendirir. Özdekten ayrılan tümel biçimlerin izlerini alır. Bu biçimler soyutsa onları kavrar, değilse soyutlayarak kavrar. İnsanda iyiyi kötüden, yararlıyı yararsızdan ayıran yapıcı güçtür, bu nedenle bir istenç niteliğindedir.

Us konusunda İbn Sina ayrı bir düşünce ortaya atmıştır. Ona göre us beş türlüdür. Özdeksel us, bütün insanlarda ortak olup, kavramayı, bilmeyi sağlayan bir yetenektir. Bir yeti olarak işlek us, yalın, açık ve seçik olanı bilir, eyleme yöneliktir, durağan bir güç niteliğinde değildir. Eylemsel us, kazanılmış verileri kavrar ve ikinci aşamada bulunan ustan daha üstündür. Kazanılmış us, kendisine verilen ve düşünebilen nesneleri bilir. Aşama bakımından usun olgunluk basamağında bulunur. Bu aşamada usun kavrayabileceği konular kendi özünde de vardır. Kutsal us, usun en yüksek aşamasıdır. Bütün varlık türlerinin özünü, kaynağını, onları oluşturan gücü, başka bir aracıya gereksinme duymadan, bir bütünlük içinde kavrar.

İnsan, ayrıntıları duyularla algılar, tümelleri usla kavrar. Tümelleri kavrayan yetkin us, nesneleri anlama yeteneği olan etkin usa olanak sağlar. İnsan usunun algıladığı ayrıntılar, kendi varlıkları dolayısıyla değil, nedenleri yüzünden vardır. Us, bu kavranabilir nesneleri kazanabilmek için ilkin duyu verilerinden yararlanır. Sonra duyu verilerini usun genel kurallarına göre işlemden geçirir, yargıları ortaya koymada onları aşar.

Yaratılış konusunda İbn Sina, varlığın sıralı düzeninde, “bir’den bir çıkar” ilkesine dayanır. İlk “bir”, zorunlu varlık, Tanrı’dır. O’nun varlığı yalnız kendisini gerektirir. Var olma, Tanrı’nın özünden gelen gerekimdir. İlk neden ilk gerçekliktir. Tanrı’dan ilk us ortaya çıkar. Çokluk bu usla başlar. Bundan da felek ve nefsin usları türer. Her ustan da, o usun özü ve cismi oluşur. Us cismi aracısız olarak devindiremeyeceği için, uslar sırasının sonunda etkin us, akıl bulunur. Ondan da dünya ile ilgili nesnelerin maddesi, cisimlerin biçimleri ve insan özleri doğar. Etkin us, tümünün yöneticisidir. Yaratılış önsüzdür ve yeri de maddedir. Madde, soyut ve tüm varlığın öncesiz olanı, nefsin eylem alanı, sınırı ve tüm parçaların kaynağıdır. İlk us, kendisini ve zorunlu varlığı bilir. Buradan ikilik doğar. İlk us kendinde olanaklı, ilk varlık için ise zorunludur. Her tikel feleğin ilk kımıldatıcısı vardır. İlk kımıldatıcıları eyleme sokan tinsel varlıklardır. Her feleğin de iyiliğini düşünen kımıldatıcı bir nefsi vardır. Nefsin eylemi, etkin usa ulaşır.

Evrenin varlığı, zorunlu olan, Tanrı’yı gerektirir. Başka bir varlığın etkisiyle var olan evren sonsuz olamaz. Devinme, nesnenin özünde saklı güçten doğar. Her nesnenin özünde devindirici bir güç vardır. Nesne kendini kendinin etkin öznesi değildir. Bu güç, nesneye biçim de kazandırır.

İbn Sina metafiziği genelde Aristoteles metafiziği ile Yeni-Platonculuk ve Kelam’ın bireşimidir. Konusu, ilkler ilki, tüm oluşların, yaratışların, varlık bütününün kaynağı olan Tanrı’dır. Tanrı, bütünlüğü nedeniyle nesnelerde, olay ve eylemlerde görünüş alanına çıkar. Varlık vardır, yok olamaz.

Varlık üç bölüme ayrılır:

1- Olanaklı varlık, nesnelerle ilgili değişimin, oluş ve bozulmanın egemen olduğu varlıktır. Bu varlık ortamında görülen ne varsa belli bir süre içinde başlar ve biter.
2- Kendiliğinden olanaklı varlık. Olanaklı olmasına karşın, ilk nedenle ilişkilerinden dolayı zorunluluk kazanır. Tümellerin, yasaların bulunduğu evren. Gökkürelerin usları böyledir.
3- Kendiliğinden zorunlu varlık, ilk neden ya da Tanrı’dır. Değişmez ve çoğalmaz. Çokluklar ondadır. Tanrısal zorunluluk illkesi tüm yaratılanların da temel ilkesidir.
İbn Sina’nın benimsediği tanrıbilim dört ana konuyu içerir; Evren, ötedünya, ahiret, peygamberlik, Tanrı.

Evren yaratılmıştır. Yaratıcı ve varedici Tanrı’dır. O Kelamcılar’ın dediği gibi özgün yapıcı değildir, zorunludur. İlk neden önsüz ve sonsuzdur. Evrenin yaratılması, Tanrı’nın daha önceden varoluşunu gerektirir. Evrenin bütününde yer alan gök katları tanrısal evrenin varlıklarıdır, bunların özleri meleklerdir. Madde dünyasında oluş ve bozulma vardır. Onların tanrısal niteliği yoktur. Bu yaratma olayı da bir fışkırmadır.

Ölüm, tinin gövdeden ayrılmasıdır. Gövdelerden ayrılan tinlerin geldikleri kaynakta toplanmaları insanda ötedünya kavramını oluşturur. Ruh, tinsel bir tözdür, ölümsüzdür. Gövdeye egemendir. Ruh gövdeye girmeden önce etkin usta vardı. İnsana bireyselliğini kazandıran odur. Gövdenin yok olması, ruhun varlığını etkilemez. Dirilme tinseldir.

İnsanları yaratan Tanrı, onlara verdiği özgür istençle iyi ile kötüyü seçme olanağı sağladı. İstenç özgürlüğü, usla utku arasındaki çatışmadan ve ilkinin üstünlüğünden doğar. İnsan elinden çıkan bütün bağımsız eylemler tanrısal kayra ile gerçekleşir. Özgür istenç tüm insanlarda vardır. Peygamberler de bu bakımdan birer insandır. Ancak, onlarda insanların en yüceleri olan bilginlerde, bilgilerde olduğu gibi bir seziş vardır. Bu üstün seziş gücü, kavrayış yeteneği peygamberlerin etkin us ile buluşmalarını, gerçekleri kavramalarını sağlar. Bu üstün güç ve kavrayış vahy adını alır. Üstün anlayış gücü taşıyan melekler, vahyi peygamberlere ulaştırırlar.

Tanrı, özü gereği bilicidir. Kendi özünü bilmesi yaratmayı gerekli kılar. İbn Sina İslam dinine ve Kuran’a dayanarak bilmeyi yaratma olarak niteler. Yaratma eylemi Tanrı’nın kendi özüne karşı duyduğu sevgiden dolayıdır. Tanrı tümelleri bilir. Tikellerle ilgili bilgisi de, tümel nedensellikleri bilmesindendir.

Madde ve biçimin ilişkileri üzerinde bilimleri iç bölümde ele alırlar:

1- Maddeden ayrılmamış biçimlerin bilimi: Doğa bilimleri ya da aşağı bilimler.
2- Maddesinden iyice ayrı biçimlerin bilimi: Metafizik, mantık gibi yüksek bilimler.
3- Maddesinden ancak zihinde ayrılabilen, kimi yerde ayrı kimi yerde bir olan biçimlerin bilimi:
Matematik, geometri, orta bilimler. Zihin bu biçimleri doğru olarak maddesinden soyutlar.
Felsefe ise, kuramsal ve pratik diye ikiye ayrılır. Kuramsal olan, bilmek yeteneğiyle elde edilen bilgileri kapsar. Doğa felsefesi, matematik felsefesi ve metafizik gibi pratik felsefe, bilmek ve eylemde bulunmak üzere elde edilen bilgilere dayanır.

İbn Sina, gerek Doğu gerekse Batı filozoflarını etkiledi. Gazali, özellikle, ruh anlayışında ondan etkilendi. İbn Sina’nın deneyci yanı, Gazali’yi kuşkuculuk’a götürdü. Yapıtları 12.yy’da Latince’ye çevrildi, ünü yayıldı. Tanrıbilimci filozof Albertus Magnus, tin ve us ile güçleri konusunda İbn Sina’dan yararlandı.

YAPITLAR (başlıca): el-Kanun fi’t-Tıb, (ö.s), 1593, (”Hekimlik Yasası”); Kitabü’l-Necat, (ö.s), 1593, (”Kurtuluş Kitabı”); Risale fi-İlmü’l-Ahlak, (ö.s), 1880, (”Ahlak Konusunda Kitapçık”); İşarat ve’l-Tembihat, (ö.s), 1892, (”Belirtiler ve Uyarılar”); Kitabü’ş-Şifa, (ö.s), 1927, (”Sağlık Kitabı”).

Kültür Bakanlığı

ibni sina
hayatı, ibni sina yaşamı, ibni sina eserleri, ibni sina yapıtları

 

About

,

Site Info

Not :Sitemizde yayınlan tüm yazılım oyun v.b. dosyaların hepsi denem sürümü veya demodur. sex filmleri

SemboLForum

adult2 cizgi film izlesitemap

Text

Net Eviniz Copyright © 2009 Community is Designed by Bie