Cisco Görsel Ağ Endeksi’ne göre, yüksek hızlı geniş bant ile video içeriği kullanımının artması ve mobil cihazların yaygınlaşmasıyla küresel internet trafiğinin 2013 yılına kadar 5 katına çıkması bekleniyor.
Cisco Görsel Ağ Endeksi’ne göre, yüksek hızlı geniş bant ile video içeriği kullanımının artması ve mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte küresel internet trafiğinin 2013 yılına kadar 5 katına çıkması bekleniyor.
Cisco, 2008-2013 yıllarını kapsayan Görsel Ağ Endeksi araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Endeks, Cisco’nun analizleri ve bağımsız analistlerin tahminlerinin modellenmesi yöntemiyle oluşturuldu.
Yeni endekse göre, interaktif medyanın yaygınlaşması ve farklı cihazlar arasında video uygulamaları paylaşımında büyük bir artış yaşanması sonucunda küresel internet ağ trafiğinin hızla tırmanmaya devam edeceği ve bu tırmanışa paralel olarak internet trafiğinin 2013 yılına kadar 5 kat artacağı öngörülüyor.
Endekste internet trafiğinin yakın geleceği ile ilgili şu tahminlere yer verildi:
”2013′de yıllık küresel internet trafiği bir zettabyte’ın 3′te 2’sine, yani 667 exabyte’a ulaşacak. 2013′e kadar aylık internet trafiği Kuzey Amerika’da 13 exabyte’a, Batı Avrupa’da 12,5 exabyte’a ve Asya Pasifik’te 21 exabyte’a kadar yükselecek. Orta Doğu ve Afrika’da internet trafiği yılda yüzde 51 artarak 2013′e kadar aylık 1 exabyte’a ulaşacak.
Büyümeyi video tetikleyecek. 2013 yılına kadar TV, VoD, internet video ve P2P gibi video paylaşım araçlarının tamamı, toplam tüketici internet trafiğinin yüzde 90′ından fazlasını oluşturacak. Video ile anında mesajlaşma ya da görüntülü görüşme gibi video iletişim trafiği, 2008-2013 yılları arasında 10 kat artacak.
Mobil geniş bant veri trafik artışı her yıl katlanacak. Mobil veri trafiğinin 2008′den 2013′a yılına kadar her yıl ikiye katlanarak 66 kat büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. Dünya veri trafiğinin yaklaşık yüzde 64′ünü video içerikler oluşturacak. Video içerik uygulaması Görsel Ağ Endeksi araştırmasına göre en hızlı büyüyen kategori.
Hiper bağlantı ile ağların kullanım süresi artacak. Çok sayıda cihazın bağlandığı IP ağları, aynı anda daha fazla görevi ve işlevi yürütme kapasiteleriyle gün içinde dijital ortamda geçirilen süreyi uzatacak. 2013′e kadar online müzik dinlerken çalışma ya da telefonla konuşurken anında mesajlaşma gibi dijital ortamda aynı anda birçok işi yapma, diğer bir deyişle aktif dijital çoklu görevlerin artması her güne 6 ağ saati daha ekleyecek. Bugün 36 saat olan bir ağ gününün 2013 yılına kadar yaklaşık 48 saate kadar çıkacağı tahmin ediliyor.
Dijital ekran büyüklüğü 2 milyar TV’ye eşit olacak. Her türden dijital ekranlar, diğer kullanıcı cihazlarıyla konuşabilecek. Ekranlı cihazların kullanımına paralel olarak video içerik tüketimi de artacak. 2013 yılında dünyadaki tüm dijital ekranların büyüklüğü yaklaşık bir milyar metre kareye ulaşacak. Bu büyüklük, geniş ekranlı 2 milyar TV’ye eşdeğer ve bu ekranlar, uç uca getirildiklerinde dünyanın etrafını 48 kere çevirecek uzunluğa sahip.”
0 yorum:
Yorum Gönder