5 Ekim 2009 Pazartesi
TurkNet'ten 8Mbit sürprizi!
Cebin sınırlarını zorluyor
GT300 nasıl bir şey olacak?
Nokia Booklet 3G!
E-postalar ve virüsler!
Duvarların arkasını gören göz
Sabit hattan cebi aramak yüzde 50 ucuzlayacak
yeni öss sistemi 2010
İlk zamanlarda ÜSS(üniversite seçme sınavı) olarak ortaya çıkan ve bazı değişiklikler sonrasında fazla zaman geçmeden ÖSS adını alan sistem fazlaca süre böyle devam etti.Fakat şimdi Avrupadiler gibi değişiklik getirilerek 2 aşamalı oldu.Ben siz değerli okurlarım için bu yazımda 2010 ÖSS sisteminden bahsedeceğim.
YÖK, ÖSS’de 195 dakikalık tek sınavı kaldırıyor. 2010′daki yeni sistemle iki ayrı sınav, ikinci sınavda da 4 ayrı test ve 1 yabancı dil sınavı olacak. Testler iki haftaya yayılacak, fakülteler ‘testine göre’ öğrenci alacak.
2010 yılında ÖSS’de yapılacak köklü değişiklikler konusunda önerilen sistemin ayrıntıları netleşmeye başladı. Yeni sistemde öğrencilerin kaderini 195 dakikalık tek sınav belirlemeyecek. Öğrenciler temel sınavın yanında 2 haftaya yayılan 4 farklı dersin testleriyle karşılaşacak, çözdükleri testlere göre bölümlere yerleşecek.
Önceki gün YÖK Genel Kurulu’nda ele alınan sistemde öğrenciler, nisan ve haziran aylarında olmak üzere iki aşamalı sınava girecek. Nisan ayında temel bilgilerin yer aldığı sınavda belirlenecek barajı geçenler haziran ayındaki sınavlara girecek.
YÖK’ün önündeki yeni sistem şöyle:
Nisandaki sınavda öğrencilere basit düzeyde Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji soruları yöneltilecek.
Haziranda 2 haftaya yayılan 4 farklı ders testi öğrencilere uygulanacak. Bu testler; ‘Matematik’, ‘Edebiyat’, ‘Fen’ ve ‘Sosyal’ testlerinden oluşacak.
Matematik okumak isteyenlerin sadece bu teste girmesi yetecek. Fakülteler hangi testlere göre öğrenci alacağını açıklayacak.
Moleküler Biyoloji ve Genetik okumak isteyen bir öğrenci ‘Matematik’ ve ‘Fen’ testini çözecek. Fen testi içinde yer alan ‘Biyoloji’ sorularının standart sapmaları da farklı hesaplanacağından ‘Biyoloji’ sorularının önemi artacak.
Yabancı Dil bölümlerinde okumak isteyenler 2 haftalık sınavın haricinde 3′üncü hafta ayrı bir Yabancı Dil Sınavı’na girecek.
Meslek lisesi öğrencileri de genel lise öğrencileri ile aynı şartlarda sınava girecek. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları’na sınavsız geçiş hakkı kaldırılacağından meslek liseliler ‘Temel’ düzeydeki sınavın ardından puanlarına göre 2 yıllık fakültelere de yönelebilecek.
4 yıllığa gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önü de kapanmayacak. Meslek liseliler, 4 teste girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek.
Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık okumak isterse sadece ‘Temel’ düzey sınavına girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık bölüme gitmek isterse 2′nci aşama sınava girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.
İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. 28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu.
Öncelikle YGS VE LYS Ne zaman Yapılacak Sorusuna Cevap verelim?Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS), nisan ayının ilk yarısında, Lisans Yerleştirme Sınavı’nın da (LYS) haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacaktır..
YGS Nasıl oLacak?
YGS ‘de öğrenciler Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimler testlerinden sorum olacaklar.. Sınavda tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı olacaktır.. Puanlama türleride deişti ve şu şekilde oldu ; YGS-1 ve YGS-2′nin Sayısal-1 yerine, YGS-3 ve YGS-4′ün Sözel-1 yerine, YGS-5 ve YGS-6′nın da Eşit Ağırlık-1 yerine kullanılacak.. YGS-1′de temel matematik, YGS-2′de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacak.
YGS Puanları Nasıl Olacak?
YGS Puanları En küçüğünün 100, en büyüğünün 500 olan puanlar olarak hesaplanacaK.. YGS ‘de elde edilecek puanlar sonucunda üç taban puan olacağını belirten Yarımağan, ”Bir tanesi Önlisans Taban Puanı-1… Bu taban puanını geçen adaylar önlisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek, bu seneki 145′in karşılığı. İkinci bir taban puan adaylara, ikinci aşama sınavlara katılma hakkı sağlayacak. Üçüncü taban puan da lisans programlarını tercih etmek için kullanılacak”…
İkinci Aşama Sınavı LYS Ne zaman olacak?
Haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacak..
LYS Hangi Konulardan Sorumlu olunacak?
LYS’de matematik, fen bilimleri, edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler ve yabancı dil sınavının uygulanacağını ifade ederek, testler için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağını, cevap kağıtlarının ise ortak olacak…
LYS ile siz öğrencilerin Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik bilgileri ayrı ayrı ölçülecek. Bunun sizler için bir avantaj olduğunu düşünüyorum… Çünkü tüm zamanınızı sadece Fizik veya Sadece Kimya ile geçirmektense ayrı ayrı kitapçık ve sürelerle bu dengeyi daha iyi kurabileceksiniz…