IBAN (uluslar arası banka hesap numarası) 1 ocak 2010 tarihi itibari ile bankalarda hesapları bulunan herkes için zorunlu hale geliyor.1 ocak 2010 tarihinden itibaren IBAN olmadan para transferi yapılamayacak.
IBAN, para transferlerinin yanlış hesap numaralarına yapılmasını önlemek amacıyla ilk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkmış bir hesap numarası standardıdır.
Her ülkenin ve her bankanın hesap numaralarının uzunlukları ve biçimleri farklı olduğundan, bir başka bankadaki bir hesaba para transferi yapmak için bankalara başvuran müşteriler yanlış hesap numarası kullandıklarında, karşı bankada paranın aktarılacağı doğru adres bulunamamakta; havale göndericiye geri dönmektedir. Bankalarda zaman ve iş gücü kaybına neden olan bu durumlarda, aktarılacak paranın doğru adresini bulmak için alıcı bankada birçok işlem yapıldığından, göndericiden ek masraflar tahsil edilmektedir. Bu olumsuzluğun önlenmesi için Avrupa Birliği'ndeki tüm ülkelerinin para transferlerinde ortak bir hesap numarası standardı kullanması sağlanmıştır. IBAN veya uzun haliyle International Bank Account Number (Uluslararası Banka Hesap Numarası) adı verilen bu hesap numarası standardı, para transferlerindeki bu olumsuzlukları önleyecek özelliklere sahiptir.
MERKEZ Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, 1 Ocak 2010’dan itibaren para transferine konu olan hesap numaralarının değişeceğini ve uluslararası standartlara göre oluşturulan (IBAN), 26 karakterli hesap numaralarının kullanılacağını söyledi. Yörükoğlu, tüm bankalardaki hesap numaralarının Uluslararası Banka Hesap Numarası’na (IBAN) dönüşeceğini açıkladı. Para transferine konu her hesaba ait bir IBAN olacağını ve mevcut banka hesap numaralarının yerine geçeceğini bildiren Yörükoğlu, özellikle yılın son günlerinde “ileriye dönük” olarak yapılacak para transferlerinde karışıklık yaşanmaması için IBAN numarasının öğrenilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
IBAN numaranızı kontrol etmek için tıklayınız
IBAN numarası alma/öğrenme:
iş bankası
finansbank
fortis
vakıfbank
yapı kredi
ziraat