“Tansiyonunuzu düşürmek için kendinizi tüketmenize gerek yok” diyor Jim Hagberg, Maryland Üniversitesi’nde kinesiyoloji uzmanı ve NHLBI raporuna katkıda bulunan bir yazar. “ Aslında, orta kararda egzersizler, mesela yürümek gibi, tansiyonu koşmak gibi diğer faal aktivitelerle aynı oranda düşürür.”
Egzersiz hem sistolik hem de diastolik tansiyonu 10 derece kadar düşürür, kısmen uyumlu sinir sistemin fonksiyonlarını iyileştirerek yapar bunu, bu da vücudun “savaş-ya da kaç” tepkisini ortaya çıkarır. Tansiyondaki bu düşüş, yıllar süren egzersiz sonunda olmuyor. “Fiziksel aktivite derecenizi artırdıktan sonra üç ila dört hafta kadar erken bir sürede olabilir.”Hagberg Amerikan Spor Tıbbı Koleji(ACSM) için hazırladığı bir broşürde söylüyor bunları.
Egzersizin yüksek tansiyona karşı bu kadar güçlü bir silah olmasının bir sebebi de direkt olarak tansiyonu düşürmesine ek olarak bu hastalık için diğer risk faktörlerini de azaltmasıdır.”Egzersiz insanların kilo kaybetmesine, stresten arınmasına ve sigarayı bırakmalarına yardımcı olur.” Diyor.
Ve “insanlar yüksek tansiyonlar ölmezler” diyor Hagberg. “Yüksek tansiyonlu insanlar, kalp ve damar hastalıklarından ölürler.” Egzersiz kalp ve damar hastalıkları için risk faktörlerinin çoğunu etkiler. “Düzenli fiziksel aktivite kandaki kolesterolü ve glikoz seviyesini düzenler ve kiloyu kontrol etmeyi sağlar, böylece kalp krizi geçirme riski daha düşüktür, tansiyon normal değerlere düşmese bile.” Diyor “Yüksek tansiyonlu aktif ve formda olan bireyler hareketsiz ve formsuz yaşıtlarından daha düşük ölüm oranına sahipler.”
30–45 dakika boyunca sürekli egzersiz yapmak en iyisi olabilir, daha kısa süren günlük hayat aktiviteleri bile- merdivenleri çıkmak ya da ev işi bahçe işi yapmak gibi- yardımcı olabilir. ACSM tarafından kurulan Hastalık Kontrolü ve Önlemi Merkezi: Haftanın çoğu gününde orta kararda 30 dakikalık aktivite yükleyin, favori yönergesi.
“Unutmayın, bir şey hiçbir şeyden daha iyidir.” Diyor. “Kabuğunuzdan çıkın ve ne yapabiliyorsanız onu yapın.”
29 Aralık 2008 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder